Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Stammen onze royals af van Willem van Oranje?

5 januari 2024 · Leestijd 2 min

Het is dit jaar 430 jaar geleden dat Willem van Oranje – de Vader des Vaderlands – in 1584 omkwam bij een aanslag. Maar stammen de huidige Oranjes wel van hem af? Volgens sommigen niet, omdat stadhouder-koning Willem III in 1702 kinderloos stierf. Historicus Simone Lamain stoort zich hieraan: "Waarom zou je alleen naar de mannelijke lijn kijken?"

"Helaas hoor je nog vaak beweren dat onze koning niet van Willem van Oranje afstamt. Het berust allemaal op een misverstand", legt Simone uit. "Toen Willem III in 1702 stierf, liet hij inderdaad geen kinderen na. De volgende stadhouder kwam uit de Friese tak van de familie. Het klopt dus dat ons koningshuis van nu niet via de mánnelijke lijn afstamt van de Vader des Vaderlands, Willem van Oranje, die op 10 juli 1584 in Delft werd doodgeschoten door Balthasar Gerards."

Lees verder onder de foto's.

Prinsenhof kogelgaten Willem van Oranje
Kogelgaten in de muur in het Prinsenhof in Delft, waar Willem van Oranje werd neergeschoten.
Praalgraf Willem van Oranje Delft
Het praalgraf van Willem van Oranje in de Nieuwe Kerk in Delft.

"Maar waarom zou je alleen naar die lijn kijken?" vraagt Simone zich af. "Als je het nuchter bekijkt, zijn er twee mogelijkheden: je stamt genetisch van iemand af, of niet. Toen de mannelijke opvolgingslijn werd onderbroken, kwam er – na een stadhouderloos tijdperk – een stadhouder uit een Friese tak van de familie. Maar juist via die tak stamt onze huidige koning wel degelijk af van Willem van Oranje." 

Lees verder onder de foto's.

Willem van Oranje Beeld Mauritshuis, Den Haag
Een bekend portret van Willem van Oranje (1533-1584) geschilderd door Adriaen Thomasz Key.
Willem-Alexander biografie De Zwijger 2021
Koning Willem-Alexander neemt in 2021 de biografie van cultuurhistoricus René van Stipriaan over het leven van Willem van Oranje in ontvangst.

"Daar komen we namelijk Albertine Agnes van Oranje-Nassau tegen, een dochter van Frederik Hendrik en Amalia van Solms, en dus een kleindochter van Willem van Oranje. Zij is de overgrootmoeder van de nieuwe stadhouder uit de Friese tak: Willem IV, de vader van Willem V. Dus ondanks de 'knik' in de (mannelijke) erfopvolging stammen onze Oranjes gewoon af van de Vader des Vaderlands.

Willem-Alexander en Amalia Raad van State
De koning en zijn oudste, hier na Amalia's eerste zitting bij de Raad van State. Zijn ze nakomelingen van Willem van Oranje?.
Willem van Oranje Plein Den Haag
Standbeeld van Willem van Oranje op het Plein in Den Haag.

Beeld: Mauritshuis, Den Haag / ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--