Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Het verhaal van stotterkoning George VI, de vader van koningin Elizabeth II

22 oktober 2023 · Leestijd 4 min

Het is vandaag Wereld Stotterdag! En wanneer je denkt aan stotterende royals, denk je natuurlijk meteen aan de Stotterkoning: George VI. Dit is het verhaal van de vader van koningin Elizabeth II.

Het verhaal van koning George VI werd wereldberoemd door de film The King's Speech. Daarin vertolkt Colin Firth de rol van koning George VI die van 1936 (de kroning was een jaar later in 1937) tot 1952 op de Britse troon zat. De hamvraag is dan ook: stotterde deze koning ook echt en in hoeverre is de film in lijn met wat er écht is gebeurd? Je leest het hier. 

Albert Frederick Arthur George wordt geboren op 14 december 1895 als tweede zoon van koning George V. Zijn broer Edward (die ook wel David wordt genoemd) is de troonopvolger waardoor Bertie (zo werd hij in kleine kringen genoemd) vooral in de schaduw van zijn broer staat. In de Eerste Wereldoorlog sluit Bertie zich aan bij de Royal Navy. In 1923 trouwt hij met Elizabeth Bowes-Lyon.

Lees verder onder de foto.

george-vi-1952

Samen met Elizabeth krijgt Bertie twee dochters: Elizabeth die na zijn dood koningin wordt en Margaret. 

Lees verder onder de foto.

Elizabeth_The_Unseen_Queen_01
Een jonge Elizabeth (r) met haar vader koning George VI en zus Margaret.

Tóch koning van het Verenigd Koninkrijk 

In 1936 overlijdt de vader van Bertie, koning George V, oudste zoon Edward volt zijn vader op. Het duurt alleen niet lang voordat Edward de handdoek in de ring gooit. Edward wil namelijk trouwen met de Amerikaanse Wallis Simpson die al twee keer gescheiden is. Voor de liefde doet hij afstand van de troon en wordt Bertie het nieuwe staatshoofd. Na zijn kroning in 1937 wordt Bertie koning George VI genoemd. 

Het koningschap voelt niet heel natuurlijk aan voor koning George VI. Hij stottert, heeft een verlegen karakter en ziet als een berg op tegen zijn nieuwe functie. Koningin-gemalin Elizabeth ziet met lede ogen aan hoe haar man zich probeert aan te passen aan zijn nieuwe rol. 

Lees verder onder de foto.

Koningin-moeder en margaret trooping the colour

Roerige tijden voor koning George VI 

Koning George VI zit op de troon in een roerige tijd. 24 uur na zijn troonsbestijging neemt het Ierse parlement de External Relations Act aan waardoor de koning ineens geen zeggenschap meer heeft over Ierland. Drie jaar later is het Verenigd Koninkrijk in oorlog met Duitsland, later nog met Italië en het Keizerrijk Japan. In de Tweede Wereldoorlog komt de positie van het Verenigd Koninkrijk onder druk te staan en valt het rijk langzaam uiteen. Zo wordt India onafhankelijk in 1947. Tijdens de oorlog verblijven George VI en Elizabeth op Buckingham Palace, waar ze ternauwernood ontsnappen aan de dood. Twee Duitse bommen komen terecht in de tuin van het paleis maar gelukkig vallen er geen slachtoffers. 

Lees verder onder de foto.

Elizabeth-George-Philip-en-Charles
Elizabeth met haar vader, koning George VI, en prins Philip, kijkend naar een jonge prins Charles zittend op een standbeeld in Balmoral in 1951.

Stotterkoning

Dat koning George VI is gaan stotteren is mogelijk mede te wijten aan zijn jeugd. De prins is vaak ziek en zijn ouders zijn niet vaak thuis. Hij stottert al van jongs af aan en heeft ook nog eens X-benen waardoor hij vroeger metaalstokken langs zijn benen moet dragen. De Tweede Wereldoorlog vraagt veel van koning George VI, wat ook op zijn stembanden slaat. Het verhaal van de King's Speech is wellicht niet een-op-een historisch correct, de strekking van het verhaal is wel in lijn met wat er echt gebeurd is. 

De kettingroker George krijgt longkanker en overlijdt in februari 1952 in zijn slaap aan een hartaanval op 56-jarige leeftijd. De 25-jarige Elizabeth volgt hem op als staatshoofd  van het Verenigd Koninkrijk. 

Foto's: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--