Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Summer of love: Prinses Madeleine en Chris O'Neill

25 juli 2021 · Leestijd 5 min

Het is zomer, het jaargetijde van de liefde! Daarom starten we vandaag met de serie 'Summer of Love' met de mooiste koninklijke liefdesverhalen. Vandaag deel 1: de Zweedse prinses Madeleine en Chris O'Neill.

Madeleine ten tijde van haar verloving met Jonas Bergström.
Madeleine ten tijde van haar verloving met Jonas Bergström.

“Vanaf het allereerste begin voelde ik meteen iets speciaals bij Madeleine”, vertelt een dolverliefde Christopher O’Neill, ook wel Chris genoemd, tijdens zijn verlovingsinterview in 2012. Hij ontmoet de jongste dochter van koning Carl Gustaf in 2011 in New York. Hij werkt daar als zakenman, zij werkt voor World Childhood Foundation. Madeleine dacht daar naar eigen zeggen anders over. “We waren gewoon vrienden in het begin”, vertelt ze. 

Dat Madeleine niet op zoek is naar romantiek is niet heel gek. Ze zit namelijk niet voor niks in New York. In 2009 heeft de prinses zich al een keer eerder verloofd. De gelukkige is ene Jonas Bergström, een advocaat. Bergström heefthaar, na een relatie van zeven jaar, tijdens een vakantie in Capri ten huwelijk gevraagd.  

In april komt echter het officiële nieuws naar buiten dat de verloving is verbroken. "Na een zorgvuldige afweging hebben prinses Madeleine en meneer Jonas Bergstrom het gezamenlijke besluit genomen om ieder hun eigen weg te gaan.” De verklaring zegt niets over de directe aanleiding van het besluit maar de media weten genoeg. Er gaan al langer geruchten over mogelijke ontrouw van Bergström die zou zijn vreemdgegaan met een professionele Zweedse handbalspeelster. De desbetreffende dame heeft dit zelf gezegd in een interview.  

Niet verwonderlijk dus, dat Madeleine besluit te vertrekken naar de andere kant van de Atlantische Oceaan. Later noemt de prinses deze periode een “moeilijke tijd uit mijn leven”. Dat ze daar de ware liefde zou gaan vinden zit niet helemaal in de planning.  

Madeleine en Chris ontmoeten elkaar via gezamenlijke vrienden, al voordat Madeleine naar New York verhuist. Ze kent er veel mensen en brengt er veel tijd door. Ze is dol op New York omdat ze er zo anoniem kan leven. Pas wanneer Madeleine permanent naar New York verhuist kan de vlam overslaan.   

‘Ik wist niet meteen dat Madeleine een prinses uit Zweden was”, vertelt Chris in 2015. Hij komt er snel genoeg achter maar het doet hem niet zoveel. “Het zou natuurlijk anders zijn geweest als we elkaar in Zweden hadden ontmoet. New York is een stad vol mensen die ergens 'iemand zijn'.” 

madeleine-chris-verloving.jpg

Het nieuws over de relatie tussen Madeleine en Chris komt begin 2011 voor het eerst in het nieuws nadat een Spaanse journalist het stel met een mobiele telefoon heeft gefilmd terwijl ze een bezoek brengen aan een restaurant.  

In februari 2012 bevestigt het Zweedse hof dat Madeleine en Chris sinds november 2011 samen in zijn appartement in Manhattan wonen. In mei 2012 heeft Chris zijn eerste koninklijke optreden bij de doop van prinses Estelle.   

In oktober 2012 komt dan toch eindelijk het verlossende woord. "Chris heeft me begin oktober in New York ten huwelijk gevraagd en we zijn erg blij", vertelt Madeleine in een video, die door het koninklijk huis werd gedeeld. 

"Madeleine en ik kennen elkaar al twee jaar en ik heb onlangs de moed verzameld om haar ten huwelijk te vragen. Gelukkig zei ze ja", zegt Chris in het Engels. Hij voegt er een paar Zweedse woorden aan toe en vertelde dat hij de taal probeert te leren. “Maar het is moeilijk".  

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Madeleine noemt Chris in het verlovingsinterview haar 'soulmate', en vertelt waarom ze voor Chris gevallen is. "Ik waardeer Chris om zijn warmte en zijn humor. Hij heeft een heel groot hart en hij slaagt erin om iedereen in zijn aanwezigheid een goed gevoel te geven. Christopher is een zeer attent en genereus persoon." 

Op 8 juni 2013 geven Chris en Madeleine elkaar het ja-woord in de Slottsbacken, de koninklijke kapel in Stockholm. Chris pinkt een traantje weg als hij Madeleine voor het eerst in haar trouwjurk ziet en verovert zo de harten van menig Zweed.

Soulmate

Iets meer dan acht maanden na de bruiloft wordt de eerste dochter, prinses Leonore, geboren. Een broertje, prins Nicholas, volgt in 2015. De jongste, prinses Adrienne, wordt in 2018 geboren.  

Madeleine en Chris zijn nog steeds gelukkig met elkaar. In 2013 is Madeleine er duidelijk over in een interview: “We zijn een team”.

Foto's: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--