Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Terug in de tijd: de verloving van Beatrix en Claus

28 juni 2020 · Leestijd 3 min

Op 28 juni 1965 wordt op Paleis Soestdijk de verloving van prinses Beatrix en Claus van Amsberg aangekondigd, vandaag alweer 55 jaar geleden. Tijd om terug te blikken!

De eerste foto van Beatrix en Claus.
De eerste foto van Beatrix en Claus.

Prinses Beatrix en Claus leren elkaar kennen bij een feest in Bad Driburg in 1962. Anderhalf jaar later treffen ze elkaar weer bij de bruiloft van prinses Tatiana zu Sayn-Wittgenstein-Berleburg en prins Maurits van Hessen. Op 1 mei 1965 maakt fotograaf John de Rooy een aantal foto's van de prinses in de tuin van kasteel Drakensteyn met een onbekende man. Op 28 juni wordt duidelijk wie het is: haar verloofde Claus van Amsberg.

Lees verder onder de foto.

Koningin Juliana kondigt de verloving van haar oudste dochter op televisie aan. Ze zegt: "Ik kan u verzekeren: het is goed.” Prins Bernhard voegt daaraan toe: “Ik kan me geen beter mens als man voor mijn dochter indenken.”

Het is 1965 en de Duitse bezetting van Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog zit nog vers in het geheugen van het Nederlandse volk. Dat de verloofde van de kroonprinses de Duitse nationaliteit heeft, stuit daarom op weerstand bij de Nederlanders. Met deze uitspraken probeert de koningin het volk gerust te stellen. Ook Beatrix en Claus zijn zich bewust van de gemengde gevoelens van de Nederlanders. Zo vertelt Beatrix dat ze zich na hun ontmoeting regelmatig afgevraagd hebben: 'mogen we dit wel doen?'. Maar de gevoelens zijn sterk en ze zijn tot over hun oren verliefd op elkaar. 

Ook een deel van de koninklijke familie is aanwezig.

Officiële verlovingsfoto's

Dit zijn de officiële verlovingsfotos van prinses Beatrix en prins Claus. 

De dagen na de bekendmaking van de verloving, neemt Beatrix Claus gelijk mee op stap. Ze stelt haar verloofde voor aan het Nederlandse volk. Veel steden worden bezocht.

De avond voor haar aftreden als koningin vertelt Beatrix: "Bij dit alles heb ik het grote geluk gehad mij gesteund te weten door Prins Claus. Door zijn nuchtere waarneming en relativerende benadering heeft hij bijzonder veel voor mij betekend. Met zijn inspanning voor ruimtelijke ordening, milieu, ontwikkelingssamenwerking en cultuur heeft hij de aandacht gericht op essentiële onderwerpen in de samenleving. Onze zonen heeft hij jong geleerd een open oog te hebben voor ontwikkelingen in de maatschappij en noden in de wereld. Zo heeft Prins Claus ook ons Huis dichter bij de tijd gebracht. Wellicht zal de geschiedenis uitwijzen dat de keuze voor deze echtgenoot mijn beste beslissing is geweest."

Foto's: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--