Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Terugblik: de huwelijksdag van prinses Beatrix en prins Claus

11 maart 2023 · Leestijd 4 min

Vandaag is het precies 57 jaar geleden dat prinses Beatrix en prins Claus trouwden. Dat het een kille dag was, weten de meeste mensen nog wel. En ook de rookbommen en bordesscène herinneren velen zich vast. Wij hebben de meest exceptionele momenten van deze dag nog even op een rijtje gezet!

De huwelijksjuwelen 

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Op 10 maart 1966 trouwde een jonge prinses Beatrix met haar verloofde Claus von Amsberg.  Tijdens deze speciale dag droeg zij ook drie prachtige juwelen. In deze video vertelt Martijn Akkerman wat het diadeem, de broche en de verlovingsring zo bijzonder maakt! 

Vermoeiende dagen

Beatrix_Claus_ondertrouw.jpg

Het bruidspaar ziet tegen de huwelijksdag op. Bij de ondertrouw in Baarn, in februari, zegt Beatrix: 'Er wachten ons drukke, vermoeiende, maar heerlijke dagen. Er wordt veel voor ons geregeld, maar u begrijpt dat we vooral samen uitkijken naar de elfde maart.'

Hoge temperaturen

Buiten is het koud, maar in de raadszaal van het stadhuis lopen de temperaturen op 10 maart 1966 hoog op. Dat komt door de extra lampen die in het plafond zijn gemonteerd. Het extra licht voorkomt dat fotografen moeten flitsen, maar het wordt ook negen graden warmer!

De jurk

beatrix-huwelijk.jpg

De motieven van het diadeem komen terug in de bruidsjurk, die is gemaakt van satin au sable. De sleep is vijf meter lang en 2 meter 20 breed. De jurk is ontworpen door het huis Staron in het Franse St. Etienne, dat ook de zijde heeft vervaardigd. Maison Linette in Den Bosch heeft de jurk gemaakt.

Speciale bloemen

Boeket_Beatrix.jpg

Het bruidsboeket bestaat uit eucharisbloemen en lelietjes der dalen. De eucharis wordt vaak gebruikt voor bruidsboeketten, omdat hij zo goed tegen de warmte kan. Het boeket is samengesteld door de Amsterdamse bloemenzaak Frankenhuyzen en de 18-jarige Dries Leike is er nauw bij betrokken. Deze zelfde Dries zorgt in 1998 voor de bloemenversiering in het Concertgebouw, waar Beatrix haar zestigste verjaardag viert. Prins Claus draagt op zijn trouwdag een camelia in het knoopsgat.

Christina's

Prinses Beatrix heeft maar liefst zes bruidsmeisjes, van wie er drie Christina heten: haar eigen zus, prinses Christina, de zus van prins Claus en prinses Christina van Zweden. De andere bruidsmeisjes zijn Lady Elisabeth Anson, jonkvrouwe Joanna E. Röell en jonkvrouwe Eugenie Loudon.

Koninklijke gasten

Huwelijk_prinses_Beatrix_en_prins_Claus__1966_.jpg

Natuurlijk zijn er veel koninklijke gasten op het huwelijk. De Belgische koninklijke familie is goed vertegenwoordigd met koning Boudewijn, koningin Fabiola, prins Albert en prinses Paola. De Noorse prins Harald, de Griekse koning Constantijn en zijn vrouw Annemarie, groothertog Jean en groothertogin Josephine-Charlotte uit Luxemburg en de Spaanse troonpretendent Juan Carlos en zijn vrouw Sofia zijn ook naar Amsterdam gereisd. Namens de Britse koninklijke familie wonen prinses Marina van Kent, haar zoon Michael en haar dochter Alexandra (die ook getuige is), met echtgenoot Angus Ogilvy de festiviteiten bij.

Rellen

Rellen_Beatrix.jpg

Bij de rijtoer door Amsterdam staan 80.000 mensen langs de route, veel minder dan de verwachte kwart miljoen. 10.000 man politie moet de orde bewaren. Naast de Gouden Koets en de Glazen Koets lopen maar twee echte lakeien. De andere mannen in livrei zijn beveiligers.

Techniek

Het huwelijk wordt live uitgezonden op de televisie, maar de techniek is nog niet zo ontwikkeld als nu. De schrijvende pers kan gebruik maken van 52 telefoonlijnen en 8 telexen. Vier fotografen mogen in de Westerkerk op ruim negen meter afstand foto’s maken van het bruidspaar. Deze foto’s worden door een RVD-medewerker op vilten sloffen de kerk uitgebracht en aan een motoragent overhandigd, die ze vervolgens snel naar het laboratorium aan de Wibautstraat brengt.

'Lieve Trix, ik ben heel trots op je'

Bordesscene.jpg

Na afloop van de rijtoer is er een déjeuner-dînatoire in het Paleis op de Dam. Prins Bernhard en Prins Claus spreken de gasten toe. Claus spreekt mooie woorden tot zijn bruid: ‘Mijn liefde voor jou is de afgelopen maanden verrijkt en verdiept;  (…) Lieve Trix, ik ben heel trots op je. Ik ben gelukkig met ons besluit vanaf vandaag een nieuw leven met jou te beginnen.’

Tekst: Simone Lamain

Foto's: ANP/Wikimedia Commons

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--