Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Feit of fictie? Dit klopt van het laatste deel van The Crown (en dit niet)

18 december 2023 · Leestijd 5 min

Het laatste deel van The Crown verscheen vorige week op streamingdienst Netflix. Ook deel twee van seizoen zes zit weer vol bekende koninklijke gebeurtenissen. Maar welke van deze momenten zijn echt gebeurd en wat is fictie? Dat leggen we uit in dit artikel.

Eerder trakteerden we je al op nieuwe beelden van het tweede deel van seizoen 6 en ook zochten we voor je uit wat er wel en niet klopte van het eerste deel. Nu is het tijd voor het tweede deel: waargebeurd of niet?

#1 Werd prins William echt behandeld als een popster?

In de eerste aflevering van het tweede deel zien we een jonge William die erg geliefd is bij jonge meisjes. Hij krijgt zakken vol met (liefdes)brieven en overal waar hij komt zijn schreeuwende meisjes. Er zouden inderdaad honderden brieven naar prins William op Eton College zijn gestuurd. En die scènes van schreeuwende meisjes die hoopten een glimp van de jonge prins op te vangen kloppen ook. Tijdens de reis die William samen met Charles en Harry maakte naar Canada in 1998, werd hij inderdaad als een echte popster onthaald. 

TheCrown_PartTwo_FirstLooks6-2
Een foto uit het tweede deel van seizoen 6 van The Crown.

#2 Werd Tony Blair echt bespot tijdens een toespraak?

De Brits politicus Tony Blair speelt een belangrijke rol in het tweede deel van het seizoen. In een van de afleveringen wordt de band tussen Blair en de koningin onder de loep genomen en hoe Blair probeerde de monarchie te moderniseren. Verderop in de aflevering houdt de politicus een toespraak bij de Women's Institute dat niet helemaal goed afloopt. De vrouwen zijn het niet eens met zijn uitspraken en dus beginnen ze langzaam te klappen om hun afkeer duidelijk te maken. Deze scène is waargebeurd. In de video hieronder kun je een stuk van de toespraak zien.

Lees verder onder de video.

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen
TheCrown_PartTwo_FirstLooks2-2

#3 Hebben William en Catherine elkaar al ontmoet voordat ze gingen studeren?

In de serie zien we de relatie van prins William en Catherine bloeien tijdens hun studie aan de universiteit van St Andrews. Maar voordat ze gaan studeren, zien we een jonge Catherine die in Londen een tijdschrift van de prins koopt. Maar is dit ook echt gebeurd? We weten het natuurlijk niet zeker, maar dit moment heeft waarschijnlijk niet plaatsgevonden. In hun verlovingsinterview vertelden de prins en toekomstige prinses van Wales over de eerste ontmoeting op de universiteit. "Ik denk dat ik knalrood werd toen ik je ontmoette en wegliep, omdat ik erg verlegen was", zei Catherine daarover. 

TheCrown_PartTwo_Images_52

#4 Hoe vierden Elizabeth en Margaret de bevrijding?

De band tussen Elizabeth en haar jongere zus Margaret wordt in een van de afleveringen uitgelicht. Prinses Margaret denkt terug aan de avond waarop de zussen samen feestvierden na de bevrijding van de Tweede Wereldoorlog. In de aflevering zien we dat Margaret en Elizabeth naar het Ritz hotel gaan om te dansen. Of dit ook echt zo is, weten we niet. Wel is het bekend dat de prinsessen inderdaad het paleis verlieten om met de rest van de menigte feest te vieren. Maar wat ze precies samen hebben gedaan, weten we niet. 

thecrown_scene_bevrijding oorlog
In deze scène van The Crown zien we een jonge Elizabeth en Margaret bij de bevrijding aan het einde van de Tweede Wereldoorlog.

#5 Werd William verliefd op Catherine bij een modeshow?

De bekende beelden van Catherine die in een doorschijnende jurk in een modeshow loopt, zijn bij velen bekend. Maar is het ook echt zo dat de prins hier voor het eerst aan Catherine liet weten verliefd te zijn op haar? We weten het natuurlijk niet zeker, maar de prins en prinses zeggen zelf dat de vonk oversloeg toen ze gingen samenwonen met vrienden. "We trokken bij elkaar in als vrienden en we woonden ook samen met een paar anderen. Het bloeide gewoon op vanaf dat punt", vertelde William. 

TheCrown_PartTwo_FirstLooks9-2
In The Crown komt ook de vermeende scène in beeld van de modeshow waar Catherine in een onthullende jurk over de catwalk loopt.

#6 Wilde koningin Elizabeth afstand doen van de troon?

In de serie stappen prins Charles en Camilla met elkaar in het huwelijksbootje. We krijgen te zien hoe koningin Elizabeth door deze gebeurtenis twijfelt of ze op de troon moet blijven zitten of dat ze het stokje moet doorgeven aan haar zoon. Ze gaat (vrij letterlijk) het gesprek aan met zichzelf, oftewel de twee jongere Elizabeth's die we in de eerdere seizoenen op het scherm zagen. Uiteindelijk besluit de koningin om gewoon te blijven zitten waar ze zit, maar is dit ook echt zo gegaan? We kunnen niet bevestigen of ontkennen dat ze dit heeft overwogen. Er waren rond 2005 en 2006 in ieder geval geen geruchten dat de koningin wilde aftreden. Een adviseur van de senior royals gaf rond de tachtigste verjaardag van de koningin (dat is de leeftijd die de koningin zou moeten hebben aan het einde van The Crown) bij persbureau Reuters aan dat "aftreden absoluut geen optie is." 

TheCrown_ThreeQueens_Final
Koningin Elizabeth is in de serie met zichzelf in conclaaf.

Foto's: ANP/Netflix

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--