Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Moet je lezen: de indrukwekkende toespraak van Máxima over mentale gezondheid

28 september 2023 · Leestijd 3 min

Koningin Máxima opende donderdagochtend in Den Bosch het festival UNLimited van de Vereniging Universiteiten van Nederland. Máxima hield er als erevoorzitter van Stichting MIND Us een indrukwekkende toespraak over het belang van mentale gezondheid van studenten.

UNLimited is een festival van de Nederlandse universiteiten voor iedereen die met of voor de universiteit werkt. Ruim 500 deelnemers wisselen gedurende twee dagen kennis en ervaring uit tijdens discussies, panelgesprekken en workshops. Alle veertien Nederlandse Universiteiten zijn vertegenwoordigd in het programma waar onder meer aandacht is voor studentenwelzijn, prestatiedruk, digitalisering en onderzoek en innovatie.

Toespraak

Direct na aankomst mocht koningin Máxima het podium op voor haar toespraak, waarin ze het belang van mentale gezondheid van studenten benadrukte. Een gedeelte van de toespraak lees je hieronder. 

De studententijd. De mooiste tijd van je leven! Dat hoor je zo vaak. En voor veel mensen is het gelukkig ook zo. Maar het studentenleven kan ook stressvol zijn. Er zijn zoveel vragen die zich opstapelen. Waar vind ik een kamer? Hoe kom ik financieel rond? Kan ik mijn studie wel aan? Presteer ik wel goed genoeg? En als ik straks afgestudeerd ben, hoe ziet de wereld er dan uit? De klimaatcrisis, de woningcrisis, financiële onzekerheid, de oorlog in Oekraïne; het houdt studenten allemaal bezig.

En daar komt nog het gevoel van veel jongeren bij dat ze doorlopend moeten werken aan hun cv. Met een extra stage, een bestuursfunctie of vrijwilligerswerk gaan ze de competitie aan met anderen. Dat voert de druk nóg hoger op. Stress en onzekerheid zullen er altijd zijn. Hoe je ermee omgaat, dáár gaat het om. Het is een taak van ons allemaal, van docenten, van onderwijsinstellingen, van de overheid, van ouders en van studenten zelf om de druk van de ketel te halen. 

...

Stress en onzekerheid zullen er altijd zijn. Hoe je ermee omgaat, dáár gaat het om. Het is een taak van ons allemaal, van docenten, van onderwijsinstellingen, van de overheid, van ouders en van studenten zelf om de druk van de ketel te halen. Want écht: het hóeft niet allemaal ‘harder, better, faster, stronger’! Het mag ook met een omweg, met wat meer ontspanning en onderling begrip en met het besef dat een mindere dag er gewoon bij hoort.

Benieuwd naar de hele toespraak van koningin Máxima? Klik hier

MIND Us

Koningin Máxima stond ook even stil bij de Stichting MIND Us, waarvan zij erevoorzitter is. Die stichting zet zich in voor de mentale gezondheid voor jongeren.

Foto: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--