Hier komt de traditie van het Koningsdagconcert vandaan
Vanavond is het weer tijd voor het jaarlijkse Koningsdagconcert, maar waar komt deze traditie nu eigenlijk vandaan? Aan de hand van leuke archiefbeelden duiken we in de geschiedenisboeken.
Voorafgaand aan Koningsdag wordt er altijd een Koningsdagconcert georganiseerd. Eerst was dit op Paleis Noordeinde, maar sinds Willem-Alexander op de troon zit, vindt het concert plaats in de stad of het dorp waar Koningsdag wordt gevierd. Dit jaar is dat dus in Emmen.
Bedacht door prins Claus
Het idee van een concert rond de nationale feestdag komt van wijlen prins Claus. De man van toenmalig koningin Beatrix start de traditie in 1985, omdat hij voorzitter van het Jaar van de Muziek is. Sindsdien wordt het concert jaren gehouden in de balzaal van Paleis Noordeinde.
Lees verder onder de foto.
In 2003 wordt er een uitzondering gemaakt. Beatrix viert dan haar 65ste verjaardag en speciaal voor dit jubileum vindt het Koninginnedagconcert plaats in het Concertgebouw in Amsterdam. Daar zijn ook andere leden van de koninklijke familie aanwezig.
Lees verder onder de foto's.
Van Koninginnedagconcert naar Koningsdagconcert
Wanneer Willem-Alexander in 2013 staatshoofd van Nederland wordt, verandert de naam in Koningsdagconcert. Ook de locatie verandert, want sinds 2014 wordt het concert georganiseerd in de gemeente waar Koningsdag plaatsvindt. Een select gezelschap wordt uitgenodigd, maar het concert wordt wel elk jaar op Koningsdag uitgezonden.
Lees verder onder de foto's.
Niet alleen koning Willem-Alexander en koningin Máxima wonen het Koningsdagconcert bij. Ook prinses Beatrix, prinses Amalia, prinses Ariane, prins Constantijn en prinses Laurentien zijn vaak aanwezig. De avond zelf is vaak gevuld met klassieke muziek. Nieuwsgierig naar vanavond? Zo zag het er vorig jaar uit.
Welke royal ben jij op Koningsdag?
Foto's: ANP
Geschreven door
Renée Prenger