Tirza van der Graaf: "Deze nieuwe troonopvolgers generatie groeit heel anders op"
Zo'n twintig jaar geleden wordt er een gloednieuwe generatie toekomstig vorsten geboren. Voor een speciale uitzending van Blauw Bloed duikt presentatrice Tirza van der Graaf met experts in de voorbereiding van prinses Amalia en haar collega-troonopvolgers. Én krijgt ze een exclusief inkijkje in het leven van de Prinses van Oranje.
Prinses Amalia, prinses Leonor van Spanje, kroonprins Christian van Denemarken, prinses Ingrid Alexandra van Noorwegen en prinses Elisabeth van België. Het zijn vijf generatiegenoten met één duidelijke overeenkomst: hen staat in de toekomst allemaal dezelfde taak te wachten.
Uitdagingen voor nieuwe generatie
Iedere (toekomstige) troonopvolger wordt op zijn of haar eigen manier voorbereid. En dát maakt het gegeven van deze generatie zo boeiend. "Zij groeien hele anders op dan hun ouders en grootouders, veel minder beschermd. Dat komt bijvoorbeeld door de opkomst van social media", vertelt Tirza van der Graaf. "Het is voor hen in die publieke rol heel anders om volwassen te worden en zich te ontwikkelen tot toekomstig troonopvolger." Maar dat is niet de enige uitdaging waar deze vijf jonge royals mee te maken krijgt. Hun toekomst is namelijk een stuk onzekerder. "Vroeger was het vanzelfsprekender dat je die troon zou gaan overnemen. Nu, met een dalende populariteit van koningshuizen, zijn we in een totaal ander tijdperk. Dat maakt het juist zo interessant om te kijken hoe zij zich ontwikkelen. Het is een hele nieuwe generatie toekomstige vorsten."
Lees verder onder de foto.
Historisch moment
In Den Haag bereidt prinses Amalia zich staatsrechtelijk voor op haar toekomst. Achter de schermen bij de Raad van State spreekt Tirza af met vicevoorzitter Thom de Graaf. Hij ontvangt prinses Amalia daar een dag na haar achttiende verjaardag, waar ze wordt binnengeleid. In de uitzending vertelt Thom aan Tirza over Amalia's zenuwen op die historische dag waar achteraf een persmoment was. "Het was voor de eerste keer dat prinses Amalia de verzamelde pers te woord stond. Dat deed ze, vond ik, heel erg goed. Heel professioneel al. En toen dat afgelopen was: even uitademen en ontspannen in een andere kamer. Even geen camera's erbij zodat je kunt ademhalen en vragen: ging het goed?"
Lees verder onder de foto.
Leven buiten spotlights
Naast dat de royals zich nu vooral op de achtergrond voorbereiden op hun toekomst, hebben ze als twintigers ook een leven buiten de spotlights. Zo ook prinses Amalia. In de Koninklijke Schouwburg in Den Haag komt ze niet alleen voor haar grootste staatsrechtelijke optreden van het jaar: Prinsjesdag. In 2019 voert zij op het podium een zelfgeschreven musicial op, samen met haar vrienden én artiest Trijntje Oosterhuis. "Wat ik mij ervan herinner, is Amalia echt heel fanatiek aan het werk was. Alles onder controle had, van A tot Z de regie nam en iedereen aanstuurde. Dat was heel leuk om te zien", vertelt Trijntje aan Tirza.
Verschillen
De voorbereiding van een troonopvolger, gaat er in iedere monarchie anders aan toe. Royaltyverslaggevers Wim Dehandschutter en Karlijn Hoftijzer, maar ook historicus Coks Donders, zien veel verschillen bij de werkzaamheden van de jonge generatiegenoten. Ook aan de looks van de troonopvolgers is al het een en ander af te lezen. Modejournalist Josine Droogendijk duikt in de uitzending in de koninklijke kledingkasten.
Lees verder onder de foto.
De speciale uitzending over troonopvolgers is aanstaande zaterdag om 20:08 uur te zien bij de EO op NPO 2.
Beeld: ANP
Geschreven door
Jeanine van Nieuwkoop-Steenhoven