Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Troonswisseling in Denemarken: het programma

14 januari 2024 · Leestijd 2 min

Vandaag is het zover: de Deense troonswisseling. Koningin Margrethe geeft het stokje over aan haar zoon kroonprins Frederik, die vanaf dan Koning van Denemarken is. Benieuwd naar wat er vandaag allemaal gaat gebeuren in Kopenhagen? Wij zetten het programma voor je op een rij.

13.35 uur

Om 13.35 uur vertrekken kroonprins Frederik en kroonprinses Mary samen met prins Christian vanaf paleis Amalienborg naar paleis Christiansborg in Kopenhagen.

13.37 uur

Twee minuten later, om 13.37 uur, rijdt koningin Margarethe in een gouden bruiloftskoets vanaf paleis Amalienborg naar paleis Christiansborg. Hierbij wordt ze begeleid door de Gardehusarregimentet, de cavalerie-eenheid van het Koninklijk Deens leger.

14.00 uur

Om 14.00 uur arriveren koningin Margrethe, kroonprins Frederik, kroonprinses Mary en hun zoon Prins Christian bij de Raad van State bij paleis Christianborg. Daar zal koningin Margrethe haar handtekening zetten onder een abdicatieverklaring. Vanaf dat moment is Frederik officieel koning van Denemarken. 

14.15 uur

Om 14.15 uur vertrekt koningin Margarethe van paleis Christiansborg. De koningin rijdt weer terug naar haar woonpaleis op Amalienborg.

14.30 uur

Het nieuwe koningspaar, koning Frederik en koningin Mary, houdt een receptie voor genodigden. 

15.00 uur

Op het balkon roept Deense minister-president de troonsbestijging van de koning en koningin uit. Vervolgens geeft koning Frederik een speech aan het volk. 

15.10 uur

Na de uitroep op het balkon worden er drie keer 27 saluutschoten afgevuurd. De koninklijke vaandels bij het woonpaleis van koningin Margrethe worden weggehaald en overgebracht naar het woonpaleis van het nieuwe koningspaar. Daar worden ze aan het einde van de middag gehesen.

15.30 uur

De koning en koningin vertrekken om 15.30 uur in een koets van paleis Christiansborg naar paleis Amalienborg. Hierbij wordt het koninklijk paar begeleid door het Guard Hussar regiment te paard.

17.00 uur

De koninklijke vaandels worden overgedragen van het woonpaleis van koningin Margrethe naar het paleis van Frederik VIII, de plek op Amalienborg waar koning Frederik en koningin Mary wonen.

Meekijken

De Deense troonswisseling is te zien via een aantal Deense media, zoals Berlingske, Billed Bladet en DR.dk. Bij die laatste is vanaf de vroege ochtend al een livestream te volgen. Daarop is te zien dat de eerste mensen zich al voor zonsopgang hebben verzameld bij paleis Christiansborg. 

Beeld: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--