Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Uit het archief: De Oranjes en de Watersnoodramp

1 februari 2023 · Leestijd 3 min

Dit jaar is het zeventig jaar geleden dat in de kustgebieden van Nederland verschillende dijken doorbraken: de Watersnoodramp van 1953. De kracht van het water kostte het leven van duizenden en bracht enorme schade aan. Met verschillende beelden uit het ANP fotoarchief blikken wij terug op de aanwezigheid van de Oranjes deze periode.

In de avond van 31 januari werd een speciaal radioprogramma uitgezonden voor de vijftiende verjaardag van prinses Beatrix. Terwijl veel Nederlanders zich rond de radio verzamelden, was er intussen een zware noordwesterstorm aan het ontstaan.

Toen de storm ’s avonds met enorme kracht de Nederlandse kust bereikte, en het ook nog eens springtij was, braken op verschillende plekken in Nederland dijken door en drong het water diep het land in. Om 8 uur ’s morgens op 1 februari deed het Algemeen Nederlands Persbureau bericht over de Watersnoodramp die de afgelopen nacht had plaatsgevonden.

Koninklijke bezoeken aan de rampgebieden

Het nieuws over de ramp bereikte ook de Oranjes. In de dagen na de Watersnoodramp brachten verschillende leden van het Koninklijk Huis een bezoek aan de rampgebieden. Op 2 februari 1953 was het prinses Wilhelmina die het rampgebied bezocht. Dit was tevens een van haar laatste openbare optredens.

Wilhelmina-watersnoodramp

In de dagen die volgden, was het koningin Juliana die de rampgebieden bezocht. Bij een bezoek aan Schouwen-Duiveland zien wij koningin Juliana met kaplaarzen verschillende getroffen gebieden bezoeken. In tijden van nood was het volgens de koningin niet nodig om in een vorstelijke verschijning aan te komen.

Juliana 1953 Watersnoodramp

Per boot werden verwoeste huizen bekeken en stond de koningin tot haar schenen in het water. De koningin ontmoette hier ook veel bewoners uit de regio, die haar voorlichtten over de gevolgen van de Watersnoodramp. Troost en steun bieden waren prioriteit voor Juliana. 

Juliana 1953 Zeeland Boot
Juliana zeeland 1953

Ook was er tijdens dit bezoek aandacht voor de omgekomen dieren als gevolg van de overstromingen. Koningin Juliana bracht daarom een cadeau mee voor de kinderen van wie de huisdieren om gekomen waren: zij kregen een konijn cadeau van de koningin.

Juliana - 1953 - Zeeland

Op 14 februari 1953, enkele dagen na de Watersnoodramp, bezocht koningin Juliana het Waddeneiland Texel. Ook hier was de schade van het water groot. Zo bekeek de koningin het gat in de dijk van de Eendrachtspolder met eigen ogen.

Juliana - 1953 - Texel
Juliana Texel 1953

Een helpende hand

Ook de prinsessen hielpen een handje mee om hulp te bieden aan de getroffenen van de Watersnoodramp. Zo werd door prinsessen Beatrix en Irene speelgoed uitgedeeld aan uit Zeeland geëvacueerde kinderen. Prinses Beatrix deelde met een warme glimlach de geschenken uit.

Lees verder onder de foto's. 

Beatrix - Watersnoodramp - 1953
Beatrix 1953 watersnoodramp
1953: Prinses Beatrix leeft mee met slachtoffers van de Watersnoodramp.
Beatrix speelgoed watersnoodramp

Op 21 februari was een grote groep geëvacueerde kinderen te gast op Paleis Soestdijk. Ter ere van de verjaardag van prinses Marijke op 18 februari kregen de kinderen lekkernijen uitgedeeld door koningin Juliana en prinses Beatrix.

Beatrix Juliana 1953 Soestdijk
Juliana Soestdijk 1953
Beatrix - 1953- Soestdijk

De Oranjes en nationale rouw

Op 8 februari 1953 werd in Nederland een dag van nationale rouw gehouden. Koningin Juliana hield op die dag een toespraak op de radio. Hierin doet zij een oproep voor saamhorigheid en uit ze haar medeleven aan de door de Watersnoodramp getroffenen. Deze toespraak behoort tot een handvol historische koninklijke toespraken in Nederland, waar in dit artikel meer over te lezen is. 

Foto's: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--