Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Aha! Zó spreek je de namen van deze royals dus uit

30 maart 2024 · Leestijd 3 min

Met koningshuizen verspreid over de hele wereld is het niet zo gek dat de namen van sommige royals niet overal hetzelfde worden uitgesproken. Maar wat is nu de correcte uitspraak van de naam van bijvoorbeeld prinses Ariane of koning Harald? Je leest het in dit artikel.

Prinses Ariane

Ze is inmiddels al 16 jaar oud, maar toch is er nog regelmatig verwarring over de uitspraak van de naam van de jongste dochter van koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Want hoewel er een 'e' achter haar naam staat, wordt deze niet uitgesproken en spreek je haar naam uit als Ariaan.

Lees verder onder de foto.

prinses-ariane-2
Prinses Ariane, december 2023.

Prinses Eugenie

Dat je de naam van prinses Eugenie op zijn Engels uitspreekt en niet op zijn Nederlands, dat is wel duidelijk. Maar hoe spreek je de naam van de jongste dochter van prins Andrew en Sarah Ferguson nu precies uit? In de Britse media gaan veel variaties rond, maar in een interview met The Telegraph uit 2008 geeft niemand minder dan Eugenie zelf uitsluitsel. Haar naam wordt uitgesproken als JOE-zje-nie, met de klemtoon op het eerste deel dus. Er is een grappige manier om te checken of je goed zit, want de uitspraak van haar naam lijkt bijzonder veel op het Engelse use your knees, wanneer je dit snel uitspreekt.

Lees verder onder de foto.

Eugenie header
Prinses Eugenie.

Prins Louis

De naam van de jongste zoon van William en Catherine, de prins en prinses van Wales, is Louis. En ondanks dat het prinsje Brits is, wordt zijn naam meer op de Franse wijze uitgesproken. Je spreekt het namelijk uit als Loe-wie, en niet als Loe-wis. Overigens noemt zijn moeder Catherine hem geregeld anders, ze heeft namelijk lieve bijnamen voor haar kinderen en noemt prins Louis Lou Bug.

Lees verder onder de foto.

Louis, 5e verjaardag
Prins Louis op zijn 5e verjaardag.

Koning Harald, kroonprins Haakon en prinses Ingrid Alexandra

We dachten de namen van Scandinavische royals redelijk goed uit te spreken op zijn Nederlands, maar niets blijkt minder waar. Koning Haralds naam spreek je namelijk uit als Haral, zonder 'd' dus. Hetzelfde geldt voor zijn kleindochter prinses Ingrid Alexandra, waarvan je de naam uitspreekt als Ingrie Alexandra. En kroonprins Haakon schrijf je dan wel met dubbel 'a', maar qua uitspraak ligt ook dat weer net even anders. Je spreekt Haakon namelijk uit als Hokon, waar bij de eerste 'o' wordt uitgesproken zoals in het woord 'toch'.

Lees verder onder de foto.

2019: Harald met zijn twee opvolgers kroonprins Haakon en diens dochter prinses Ingrid Alexandra.
2019: koning Harald met zijn twee opvolgers kroonprins Haakon en diens dochter prinses Ingrid Alexandra.

Prinses Caroline

Prinses Caroline van Monaco is de dochter van prins Rainier van Monaco en van de van origine Amerikaanse Grace Kelly. Over haar naam wordt om die reden nog wel eens getwijfeld of hij op zijn Engels of op zijn Frans wordt uitgesproken. Dat tweede is het geval. Caroline wordt uitgesproken als Caro-lien en niet als Ceru-lain.

Lees verder onder de foto's.

Prinses_Caroline.jpg
Prinses Caroline.

Koningin Paola

De Belgische koningin Paola is van Italiaanse afkomst. Haar naam is dan ook een typisch Italiaanse. In de media wordt hij op verschillende manieren uitgesproken, zoals Pa-ola en Pau-la. De waarheid lijkt ergens in het midden te liggen en haar naam wordt uitgesproken als een mix tussen die twee: Paowla, waarbij de 'a' en de 'o' als het ware 'aan elkaar vastgeplakt' worden uitgesproken.

Koningin-Paola-van-Belgie
Koningin Paola.

Bron: ANP

Geschreven door

Sonja van Hal

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--