Ga naar submenu Ga naar zoekveld

De Qatar-kwestie: kiest Nederland voor de Belgische manier?

11 november 2022 · Leestijd 2 min

Koning Willem-Alexander zal zich in ieder geval niet tijdens de groepsfase van het WK voetbal in Qatar laten zien. Minister Conny Helder (Sport) gaat namens de Nederlandse regering naar de wedstrijd van het Nederlands elftal tegen Qatar. Als Oranje in een verdere fase komt, is het nog altijd een optie dat de koning alsnog komt, melden ingewijden.

Het was al bekend dat er een lid van de regering naar het WK zou reizen, maar namen werden nog niet genoemd. Gezien haar rol als minister voor Sport lag het wel voor de hand dat Helder die kant op zou gaan. Het besluit om een afvaardiging te sturen is omstreden, omdat er veel kritiek is op de mensenrechtensituatie in Qatar. Het plan om pas later het staatshoofd naar Qatar te sturen leeft ook in België.

Willem-Alexander liet vorige week na afloop van het staatsbezoek aan Griekenland weten geen uitsluitsel te willen geven over zijn eventuele aanwezigheid. "Dit lijkt mij niet de plek om daar nu uitvoerig op in te gaan. Ik denk dat ik het houd bij de brief van het kabinet aan de Tweede Kamer", zo zei hij. De koning stelde wel "op basis van persoonlijke gevoelens" een afweging te maken. Wat dat betekent, wilde hij niet delen.

ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--