Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Vele miljoenen voor Jordaanse prinses Haya

21 december 2021 · Leestijd 2 min

De emir van Dubai, sjeik Mohammed bin Rashid (72), moet zijn toekomstige ex-vrouw Haya zo'n 650 miljoen euro betalen, bepaalde het gerechtshof in Londen dinsdag. De Jordaanse prinses en de emir van Dubai liggen in scheiding. Nooit eerder kende een Britse rechtbank een hoger bedrag toe in een echtscheidingszaak.

Zoals blijkt uit het vonnis moet de emir 251,5 miljoen pond (ongeveer 300 miljoen euro) betalen aan zijn zesde vrouw, de 47-jarige prinses Haya van Jordanië. Voor hun kinderen Al Jalila (14) en Zayed (9), moet hij nog eens 290 miljoen pond (meer dan 340 miljoen euro) op tafel leggen. Het bedrag moet de alimentatie en beveiligingskosten dekken.

"Rekening houdend met hun status en de algemene bedreigingen van terrorisme en ontvoeringen waarmee ze in dergelijke omstandigheden geconfronteerd worden, zijn ze bijzonder kwetsbaar en hebben ze versterkte beveiliging nodig om hun veiligheid in dit land te verzekeren", zo stelde de rechter.

Dat gevaar is volgens het vonnis niet alleen afkomstig van derden. Eerder constateerde een Britse rechter dat de emir de prinses "voor en na haar vertrek naar Engeland had lastiggevallen en geïntimideerd".

Gevlucht

Prinses Haya, een halfzus van koning Abdullah van Jordanië, trouwde in 2004 met de heerser van Dubai. Het paar kreeg twee kinderen, om wie het in de rechtszaak ook veel gaat. Haya heeft de voorlopige voogdij gekregen, maar de sjeik wil dat ze bij hem in Dubai komen.

Haya vluchtte in 2019 met haar kinderen naar Londen. De prinses en haar broer, prins Ali, behoren tot de meest bekende en extraverte leden van de Jordaanse koninklijke familie en hebben een sterke onderlinge band. Hun moeder koningin Alia (1948-1977) was de derde vrouw van koning Hoessein (1935-1999). Zij trouwden in 1972. Het huwelijk eindigde echter in een tragedie; Alia kwam op 28-jarige leeftijd bij een helikopterongeluk om het leven. Het internationale vliegveld van de Jordaanse hoofdstad Amman is naar haar vernoemd.

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--