Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Foto's: Victoria en Daniel ontroerd tijdens bezoek aan Australië

16 februari 2023 · Leestijd 4 min

Kroonprinses Victoria en prins Daniel zijn maandag begonnen aan hun bezoek aan Australië en Nieuw-Zeeland. Het paar maakt de reis op verzoek van de regering van Zweden om de handelsbetrekkingen tussen de landen te versterken. Maandag en dinsdag waren de royals in Canberra. Op woensdag reisden zij door naar Sydney.

Samen met Handelsminister Johan Forssell werden Victoria en Daniel in de ochtend ontvangen door de Zweedse ambassadeur Pontus Melander. Tijdens het bezoek aan de ambassade kregen de royals en Forssell de gelegenheid de deelnemers aan de handelsmissie te ontmoeten. Ook woonden ze een presentatie bij over actuele kwesties die in Australië spelen.

Vertegenwoordigers van de lokale inheemse bevolking - de Ngunnawal - verwelkomden daarna het paar met een traditionele rookceremonie buiten het National Museum of Australia. In het museum namen Victoria en Daniel een kijkje bij de tentoonstelling Great Southern Land en spraken ze met vertegenwoordigers van de Ngunnawal.

Lees verder onder de foto's. 

ontvangst victoria daniel australie
Victoria Asutralie bloemen

Oog in oog met koala’s

In de middag bezochten Victoria en Daniel het door bosbranden getroffen Namadgi National Park, even buiten Canberra. Daar werden ze bijgepraat over de omvangrijke bosbranden die het gebied in 2020 troffen. Bij die natuurramp werd ongeveer 80 procent van het nationale park verwoest. De royals bezochten ook een opvangcentrum voor koala's. Het ontvangst vol traditionele gebruiken en lokale bewoners heeft Victoria echt ontroerd, zo vertelde zij in een interview aan TT.

victoria volvo australie
victoria australie koala

De eerste dag van het bezoek werd afgesloten met een diner van de gouverneur-generaal van Australië. In een speech benadrukte Victoria hoe belangrijk het is voor zowel Zweden als Australië om de handelsbetrekkingen tussen beide landen te verdiepen. In dezelfde speech vertelde Victoria uit te kijken naar het vertellen van verhalen over de reis naar Australië aan haar kinderen, prinses Estelle en prins Oscar. In de toekomst komt zij graag terug naar Australië met haar gezin, aldus de kroonprinses. 

diner australie victoria
Premier australie victoria

Aandacht voor natuur en milieu

Op dinsdag vervolgen Victoria en Daniel hun bezoek aan Australië in de stad Canberra. Kroonprinses Victoria begon de dag met het planten van een dennenboom in het nationale arboretum. Het nationale arboretum is opgericht na de bosbranden van 2003 en is een van 's werelds grootste collecties van zeldzame en bedreigd

victoria plant boom australie
Kroonprinses Victoria plant een boom bij een bezoek aan Australië.

Later op de ochtend gaf kroonprinses Victoria een speech bij de Australian National University. In haar toespraak benadrukte Victoria het belang van de gesprekken over klimaatverandering, waarbij zij benadrukt dat het een thema is dat "gevolgen heeft voor ons allemaal". Ook thema's zoals elektrificatie en energiezekerheid kwamen ter sprake. 

's Middags is het kroonprinselijk paar ontvangen door de Australische premier Pat Conroy. Bij het bezoek aan het parlement vonden verschillende gesprekken plaats. 

Het paar blijft tot en met woensdag in Australië. Daarna gaan ze naar Nieuw-Zeeland.

Op bezoek in Sydney

Dinsdagavond zijn Victoria en Daniel doorgereisd naar Sydney. 's Avonds zijn zij ontvangen door de gouveneur van de staat New South Wales in de Government House. De gouveneur gaf een receptie ter ere van het koninklijk bezoek. Vertegenwoordigers van verschillende Zweedse en Australische bedrijven waren ook uitgenodigd. 

Victoria Daniel in Sydney

Op woensdag had het kroonprinselijk paar weer een drukke planning. 's Morgens hebben Victoria en Daniel een symposium over duurzaam mijnen bijgewoond. Later brachten zij een bezoek aan het Sydney Opera House, waar zij een rondleiding kregen.

Victoria daniel sydney

Tijdens de lunch bezochten Victoria en Daniel Rond  de marinebasis HMAS Kuttabul in het centrum van Sydney voor gesprekken over maritieme en regionale veiligheid. Tijdens het bezoek aan de marinebasis werden de kroonprinses en de prins ontvangen op het oorlogsschip HMAS Adelaide.

Lees verder onder de foto's. 

Victoria Daniel legerschip
Victoria Daniel Opera house Sydney

Later in de middag stond een trip aan de botanische tuinen en een ziekenhuis op het programma. 

Victoria_Daniel_Botanische_tuin

Ook kreeg de middag een sportief tintje. Victoria en Daniel hebben namelijk de aanvoerder van het Australische voetbalteam ontmoet. Dit omdat later dit jaar het WK vrouwenvoetbal in Australië en Nieuw-Zeeland plaats zal vinden. 

Victoria Daniel voetbal sydney

De dag werd afgesloten met een receptie op de Zweedse ambassade in Sydney. Kroonprinses Victoria gaf ook hier een speech.

Victoria ontvangst Sydney

Voor het kroonprinselijk paar was Sydney de laatste stop in Australië. Donderdag komen Victoria en Daniel aan in Wellington in Nieuw-Zeeland. De twee blijven daar tot zaterdag.

ANP / @kungahuset

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--