Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Victoria komt toch niet naar Nederland, daarom een terugblik

15 november 2021 · Leestijd 3 min

Kroonprinses Victoria van Zweden komt deze week toch niet naar Nederland. De dochter van koning Carl Gustaf heeft haar reis geannuleerd vanwege de nieuwe coronamaatregelen. Echt jammer! Om de teleurstelling een beetje te verzachten blikken wij nu maar even terug op haar eerdere bezoeken aan ons land.

De Zweedse troonopvolgster zou donderdag en vrijdag in Nederland zijn. Op haar agenda stonden onder meer bezoeken aan Rotterdam, Den Haag, Amsterdam en Noordwijk. Omdat de nieuwe regels van invloed zijn op het programma, heeft het hof besloten om de reis voorlopig uit te stellen. Een nieuwe datum is nog niet bekendgemaakt.

Terug in de tijd

Prinses Victoria (in het paars) op de doop van Amalia.
Prinses Victoria (in het paars) op de doop van Amalia.

Het is bekend dat de Zweedse en Nederlandse royals een goede band hebben. Prinses Victoria is peetmoeder van onze prinses Amalia, en koning Willem-Alexander is peetvader van Victoria's dochter Estelle. De Zweedse kroonprinses is dan ook uitgenodigd om de doopdienst van Amalia bij te wonen in de Grote of St. Jacobskerk in Den Haag. De twee hebben een goede band, zo is Amalia in 2010 bruidsmeisje op haar huwelijk. 

De troonopvolgers poseren op het Oude Loo. Foto: RVD - Jeroen van der Meyde.
De troonopvolgers poseren op het Oude Loo. Foto: RVD - Jeroen van der Meyde.

In maart 2013 nodigen Willem-Alexander en Máxima de Europese troonopvolgers uit op Het Oude Loo in Apeldoorn. Prinses Victoria en haar man prins Daniel zijn hier ook bij aanwezig, samen met alle andere troonopvolgers wordt er geposeerd. Het levert een uniek kiekje op!

Op 30 april 2013 is de inhuldiging van koning Willem-Alexander. Ook op dit bijzondere moment is Victoria aanwezig, samen met haar man Daniel. 

Enkele jaren eerder, bij de viering van de veertigste verjaardag van Willem-Alexander, is de Zweedse prinses ook van de partij.

Victoria, Willem-Alexander, Carlos en Annemarie bij het gala.
Victoria, Willem-Alexander, Carlos en Annemarie bij het gala.

Victoria is ook een paar keer in Nederland voor zakelijke afspraken. In oktober 2010 is ze in Noordwijk om hier de viering van vijftig jaar Zweedse Kamer van Koophandel van Nederland te vieren. Ze woont een receptie en gala bij. Ook Willem-Alexander is aanwezig, evenals prins Carlos en zijn vrouw prinses Annemarie.

Prinses Victoria met prinses Margriet.
Prinses Victoria met prinses Margriet.

Een jaar later, in 2011, is Victoria weer te vinden in Nederland. Dit keer met prinses Margriet. Samen zijn ze aanwezig op Paleis Het Loo in Apeldoorn. Hier ontvangen ze de leden van het Erebestuur van het Internationaal Paralympisch Comité (IPC).

Prinses Victoria met koning Willem-Alexander in Den-Haag.
Prinses Victoria met koning Willem-Alexander in Den-Haag.

In 2017 hebben we Victoria voor het laatst in Nederland gezien. Samen met koning Willem-Alexander is ze aanwezig bij de viering van het 20-jarig jubileum van de inwerkingtreding van het Verdrag Chemische Wapens (CWC) en de oprichting van de Organisatie voor het Verbod van Chemische Wapens (OPCW). De ceremonie vindt plaats in de Ridderzaal in Den Haag. 

Beelden: ANP / RVD

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--