Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Het verhaal achter de unieke verlovingsring van koningin Máxima

16 juni 2024 · Leestijd 2 min

Op 30 maart 2001 maakt toenmalig koningin Beatrix om stipt 18:00 bekend dat haar oudste zoon, kroonprins Willem-Alexander verloofd is met de Argentijnse Máxima Zorreguieta. Laatstgenoemde heeft wel een heel bijzondere verlovingsring, kijk maar!

Vlak na de aankondiging van hun verloving schuiven prins Willem-Alexander en Máxima aan voor een groot interview met de pers. Máxima probeert de vragen zo goed mogelijk in het Nederlands te beantwoorden. Aan het einde van het ruim half uur durende persgesprek wordt aan de Prins van Oranje gevraagd naar de ring die hij zijn verloofde heeft gegeven, en wat blijkt? De prins heeft de ring helpen ontwerpen!

Lees verder onder de foto.

verlovingsring maxima

Over de verlovingsring

De verlovingsring is een platina ring, bezet met een ovaal geslepen oranje diamant, aan weerszijden bezet met emerald geslepen diamanten, ingesloten tussen twee banden die zijn bezet met briljant geslepen diamanten. Het zal waarschijnlijk geen toeval zijn dat de steen oranje kleurt. De kleur oranje verwijst natuurlijk naar de kleur van het huis van Oranje-Nassau, de kleur van Nederland!

Lees verder onder de foto.

Verlovingsring.jpg

Ontworpen door prins Willem-Alexander

"Het was mijn eerste ervaring met het ontwerpen van een ring, maar het is aardig gelukt volgens mij", aldus de prins. "Ik heb hem samen met de hulp van een juwelier ontworpen". En die juwelier, dat is Steltman. Al zes generaties draagt Steltman bij aan de koninklijke juwelencollectie; van verlovingsringen tot persoonlijke cadeaus. Fred Brom, de directeur van Steltman, vertelde in 2017 in Blauw Bloed hoe hij samen met toenmalig kroonprins Willem-Alexander de verlovingsring voor Máxima heeft ontworpen.

Mooi om te lezen: het liefdesverhaal van Willem-Alexander en Máxima.

"De koninklijke Asscher, Edward Asscher, kende ik goed. Hij had net een ruwe diamant gekocht van twee karaat. Daar heeft hij een steen van geslepen en dat werd een fenomenaal mooie oranje steen. Er was natuurlijk maar één persoon bij wie de steen thuishoorde en dat was toenmalig prins Willem-Alexander. Zo is dat balletje gaan rollen. Wij zijn samen tot een ontwerp gekomen. Het is zo'n enorme eer dat ik dat heb mogen doen", aldus Fred Brom. Bekijk het hele fragment bovenaan dit artikel.

Foto's: ANP

Geschreven door

Renée Prenger

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--