Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Video: Máxima haalt spectaculair diadeem uit de kluis

23 mei 2018 · Leestijd 3 min

Koningin Máxima kiest voor een kostbaar juweel voor het staatsbanket in Luxemburg. Het diamanten diadeem is voor het laatst gedragen door Juliana en werd meer dan veertig jaar niet gezien. Al sinds Máxima koningin is wachten koningshuis fans en - kenners op dit moment.

In het Groothertogelijk Paleis in Luxemburg schuift het koningspaar aan voor een staatsbanket bij erfgroothertog Guillaume, erfgroothertogin Stéphanie, groothertog Henri en groothertogin Maria Teresa. Koningin Máxima draagt een bekende japon van couturier Jan Taminiau. Zij droeg de jurk eerder tijdens de viering van haar veertigste verjaardag.

De 'Stuart' diamant

Het diamanten diadeem werd door Juliana gedragen met de grote 'Stuart' diamant, en twee kleinere diamanten aan de zijkant. Deze belangrijkste blauwgroene diamant van bijna 40 karaat zat er woensdagavond niet op. De twee kleinere diamanten droeg Máxima als oorstekers. Men verwacht dat koningin Máxima of misschien wel Amalia de 'Stuart' bij een zeer belangrijke gelegenheid zal dragen. 

2011 - De veertigste verjaardag van Máxima wordt gevierd in het Concertgebouw in Amsterdam.
2011 - De veertigste verjaardag van Máxima wordt gevierd in het Concertgebouw in Amsterdam.
Maxima_staatsbanket_iqqwqw.jpg

Koning: 'Luxemburg net zo sterk als titanium'

Koning Willem-Alexander heeft Luxemburg tijdens zijn staatsbezoek vergeleken met titanium, dat kan worden gewonnen dankzij uitvindingen van Luxemburger Guillaume Kroll. Net als het metaal moet Luxemburg het niet van zijn gewicht hebben maar van zijn sterkte, zei de koning tijdens zijn tafelrede bij het staatsbanket. Titanium is ook licht en toch sterk, veroudert niet omdat het niet roest en is enorm stabiel en makkelijk.

De koning was vol lof over "één van Nederlandse nauwste bondgenoten" dat keer op keer heeft laten zien dat kleine landen tot grote resultaten in staat zijn. "Ieder land zou er trots op zijn zo'n bondgenoot te hebben, maar Nederland heeft nog een extra bijzondere band", verwees Willem-Alexander naar de viering van zestig jaar Benelux Unie, waarvoor de basis al in 1944 werd gelegd met een douane-unie. "Veel landen kijken naar deze samenwerking met interesse, en soms ook met een beetje jaloezie."

Trots

"Luxemburg laat zien dat het mogelijk is een balans te vinden tussen trots in de eigen nationale identiteit en openheid naar anderen. Het is slechts één van de vele karaktertrekken die dit land zo intrigerend maakt", vond de koning, die in zijn toespraak ook de gezamenlijke geschiedenis, ook tussen beide vorstenhuizen aanstipte.

Dat deed gastheer groothertog Henri in zijn rede eveneens. Hij sprak bewogen over de familierelaties en de gezamenlijke waarden van beide landen, over het streven naar duurzaamheid, het belang van tolerantie en verdere internationale samenwerking. "Laten we een impuls geven aan het partnerschap tussen oude vrienden", zei Henri.

Het staatsbanket vormde de afsluiting van de eerste dag van het staatsbezoek waarvan de agenda werd gedicteerd door protocollaire elementen als gesprekken met premier en parlementsvoorzitter, kranslegging, ontvangst op het stadhuis en daarnaast een korte stadswandeling.

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--