Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Video: Pech voor Filip en Mathilde tijdens eerste dag in Luxemburg

16 oktober 2019 · Leestijd 3 min

Op de eerste dag van het staatsbezoek van de Belgische koning Filip en koningin Mathilde aan Luxemburg regende het af en toe pijpenstelen. Gewapend met paraplu's bleek dat echter geen probleem en kon het hele programma worden afgewerkt.

Correspondent Wim Dehandschutter volgt het programma op de voet en doet voor Blauw Bloed verslag. Bekijk hierboven hoe hij de eerste dag van het staatsbezoek beleefde.

Trein

Het Belgische vorstenpaar kwam dinsdagochtend per trein aan in de stad Luxemburg. De koning en koningin werden van het station gehaald door groothertog Henri. Zijn vrouw Maria Teresa moest vanwege haar knieblessure afhaken, maar zij kon Filip en Mathilde later alsnog de hand schudden toen ze aanschoven voor een privédiner in het paleis.

In het droge paleis konden Filip en Mathilde even opwarmen nadat ze over een rode loper de stad in waren geloodst. Daarnaast werd er een krans gelegd bij het nationale oorlogsmonument. Ook 's middags moest de paraplu weer mee toen er een korte stadswandeling op het programma stond. Het gezelschap liep onder meer naar een uitzichtpunt over de Grund, het laag gelegen gedeelte van de hoofdstad.

Lees verder onder de foto's.

Speech

Filip stond dinsdagavond tijdens zijn staatsbezoek stil bij het overlijden van zijn oom groothertog Jean in april en van zijn vrouw in 2005. "Sta mij toe naar aanleiding van dit weerzien allereerst te herinneren aan groothertog Jean, die ons amper zes maanden geleden heeft verlaten, en aan groothertogin Joséphine-Charlotte, de oudere zus van mijn vader. De geest van dit bezoek is doordrongen van hun geschiedenis en van alles wat zij ons hebben nagelaten", speechte Filip op het groothertogelijk paleis.

Ook prijsde hij zijn neef als staatshoofd. "Beste Henri, het is nu al bijna twintig jaar dat je de fakkel van je vader hebt overgenomen. Tijdens al die jaren gaf je steeds het beste van jezelf aan je landgenoten. Ongedwongen, met klasse en oprechtheid. En met een bijzondere aandacht voor al wie je ontmoet."

De Belgen zijn voor het eerst op staatsbezoek in Luxemburg sinds 1994. Toen was het nog Filips vader en voorganger koning Albert die destijds voor zijn eerste officiële buitenlandse bezoek tekende. Filip en Mathilde zijn inmiddels voor de tiende keer op staatsbezoek.

Bron: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--