Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Video: Willem-Alexander kent schaduwzijde fotografie

1 februari 2019 · Leestijd 2 min

Het is passend dat vrijdagmiddag een van de meest gefotografeerde mannen van Nederland aanwezig is bij de uitreiking van de Zilveren Camera. Koning Willem-Alexander die zelf al een aantal fotografische primeurs op zijn naam heeft staan, kwam ter gelegenheid van het 70-jarig bestaan van de prijzen voor fotojournalistiek naar Gooiland in Hilversum. Daar werd bekend gemaakt wie dé foto van het afgelopen jaar heeft gemaakt en de Zilveren Camera wint; Cynthia Boll.

Willem-Alexander is uiteraard vertrouwd met fotocamera's. Meteen na zijn geboorte werden al foto's van hem verspreid die waren geschoten door vader prins Claus. Bij de geboorte van zijn eigen dochters ruim 36 jaar later hanteerde Willem-Alexander zelf de camera om de eerste opnamen te maken, die daardoor een plek hebben gevonden in de geschiedenisboekjes. Uiteraard is de koning met zijn tijd meegegaan en tegenwoordig hanteert hij eerder de mobiele telefoon dan de camera. Zo maakte hij daarmee opnamen van zijn dochters Amalia en Alexia toen ze voor het eerst naar het gymnasium gingen.

Roddelblad

Willem-Alexander kent de kracht van beeld, maar hij ook de schaduwkanten van de fotografie. Zoals fotografen die in bosjes gaan liggen om hem of familieleden te verrassen. Tegenwoordig is het onbespied foto's maken bovendien tientallen keren makkelijker geworden omdat iedereen, en niet alleen een beroepsfotograaf, dankzij de telefoon een camera bij zich heeft. Neef prins Bernhard moest dat kort geleden weer ervaren toen twee opdringerige vrouwen hem fotografeerden in een Amsterdamse kroeg. Een roddelblad publiceerde de wazige opnamen maar al te graag.

Mediacode

Om in het gewone leven wat rust en privacy te hebben, bedachten de koninklijke familie en de RVD de zogenoemde mediacode. Die zou moeten voorkomen dat media bijvoorbeeld ook school- of hockeyfoto's van de prinsessen publiceren. In ruil daarvoor zijn er twee keer per jaar fotosessies waar het koninklijk gezin kan worden vastgelegd.

De koning heeft zijn kinderen daarbij goed opgeleid: vooral geen gekke dingen doen of zeggen, want anders loop je de kans dat het je een hele leven lang blijft achtervolgen. De meest geciteerde uitspraak van de elfjarige Willem-Alexander is immers het tijdens een fotosessie in Ierland uitgeroepen 'alle Nederlandse pers opgerot!'. Ook wat dat betreft is het mooi dat hij nu als koning aanwezig is op het verjaardagsfeestje van de Nederlandse fotografen.

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--