Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Wil je zien: zo ziet het vliegtuig van de Oranjes eruit

9 november 2023 · Leestijd 3 min

Wanneer koning Willem-Alexander en koningin Máxima op reis gaan, maken zij dankbaar gebruik van de PH-GOV. Het regeringstoestel wordt echter niet alleen door het koningspaar gebruikt. Wie vliegen er nog meer met de Boeing 737 en hoe ziet het toestel er eigenlijk van binnen uit?

De inrichting van het regeringstoestel is een stuk mindere luxe dan je zou verwachten. Het vliegtuig wordt omschreven als 'efficiënt om in te kunnen werken en jezelf te vervoeren'.

Hoe ziet het toestel er van binnen uit?

Het toestel bevat twee vergaderruimtes en een plek om jezelf even op te kunnen frissen. In het vliegtuig zijn meerdere Nederlandse elementen aangebracht. Dit is onder meer terug te zien in het servies, de voerbedekking en de kussentjes. Verder is de airbus ingericht met normale (leren) vliegtuigstoelen die overigens wel helemaal plat kunnen. Het vliegtuig is geschikt om 26 personen te vervoeren. Alles bij elkaar heeft de vliegmachine 90 miljoen euro gekost. 

Lees verder onder de foto's.

ANP-375046564
De cockpit van het regeringsvliegtuig.
De cockpit van het regeringsvliegtuig.
ANP-375046673
ANP-375046676
regeringsvliegtuig
In het meubilair van het regeringsvliegtuig zitten Nederlandse accenten verwerkt.
ANP-375046681
Het regeringsvliegtuig bevat leren stoelen.

Wie mogen er gebruik maken van de PH-GOV?

Niet alleen koning Willem-Alexander, koningin Máxima en hun drie dochters maken gebruik van het regeringsvliegtuig. Ook prinses Beatrix mag (voor de rest van haar leven) vliegen met de PH-GOV. Verder zijn prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven lid van het Koninklijk Huis en dus mogen zij ook gebruik maken van het toestel. In de praktijk zal het echter weinig tot niet voorkomen dat zij in het vliegtuig stappen. 

Lees verder onder de foto.

ANP-481410617
Koning Willem-Alexander stappen uit de PH-GOV en starten hun staatsbezoek aan Zuid-Afrika.

Naast de leden van het Koninklijk Huis wordt het regeringsvliegtuig voornamelijk gebruikt door de premier en de ministers. Als we naar de cijfers kijken zien we ook dat het koningspaar het toestel relatief weinig gebruikt. 88% van alle vluchten wordt gemaakt door de regering, dan blijft er nog 12% over voor de vluchten van Willem-Alexander en zijn familieleden. 

Ondanks dat het koningspaar aanzienlijk minder met de PH-GOV vliegt, hebben zij wel voorrang op de ministers. Ook als het koninklijk gezin het vliegtuig wil gebruiken om op vakantie te gaan, is dit het geval. De koning gaat hier echter niet zo zwart-wit mee om, want afspraken over de vlieguren worden in goed overleg gemaakt. 

ANP-417287012
Mark Rutte aan het werk in het regeringsvliegtuig.

Foto's: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--