Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Terugblik: 24 jaar na de vuurwerkramp in Enschede

13 mei 2024 · Leestijd 2 min

Op zaterdag 13 mei 2000 gaat het mis in Enschede. Even na half vier ontploft de opslag van SE Fireworks in woonwijk Roombeek. 23 personen overleven de ramp niet, ruim 900 personen raken gewond. Koningin Beatrix bezoekt de wijk een dag na de ramp.

Wat begint met een klein vlammetje rond drie uur 's middags, mondt uit tot een vreselijke ramp. In het pakhuis ligt ongeveer 900 kilogram vuurwerk opgeslagen dat tot ontploffing komt en veel schade aanbrengt. Zo'n 200 huizen worden onbewoonbaar, 1250 mensen raken dakloos. Een dag na de ontploffing bezoekt koningin Beatrix samen met premier Wim Kok het rampgebied.

Lees verder onder de foto's.

vuurwerkramp-enschede
Koningin Beatrix en premier Kok bekijken de verwoestte straten in Enschede.
vuurwerkramp-enschede2
Koningin Beatrix en burgemeester Mans van Enschede worden bijgepraat door brandweerlieden.

Steun van koningin Beatrix

Koningin Beatrix wordt rondgeleid door een politieagent die het op een moment te kwaad krijgt. De koningin slaat een troostende arm om de agente heen. Een foto die bij veel mensen in het geheugen gegrift staat.

Lees verder onder de foto.

vuurwerkramp-enschede3
Een geemotioneerde koningin slaat haar arm om inspecteur Rooyer (l) die het tijdens de rondleiding even te kwaad krijgt.

Stille tocht

Op 19 mei wordt er in Enschede een stille tocht gehouden om de slachtoffers te herdenken. Prins Willem-Alexander loopt voorop, samen met premier Wim Kok (1938-2018) en de burgemeester van Enschede, Jan Mans (1940-2021).

stille-tocht-2000
Prins Willem-Alexander tijdens de stille tocht in Enschede op 19 mei 2000.

Foto's: ANP

Geschreven door

Renée Prenger

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--