Wat gelooft prinses Amalia?
Het Nederlandse koningshuis heeft een achtergrond dat sterk verweven is met het christelijke geloof. Maar wat gelooft de huidige troonopvolger, prinses Amalia? Wij zochten het voor je uit.
Prinses Amalia is net als haar jongere zussen prinses Alexia en prinses Ariane als kind gedoopt. Eerder zochten wij voor je uit dat koning Willem-Alexander niet zo kerkelijk is, maar wel overtuigd gelovig is. Zo gaf hij rond zijn trouwdienst in 2002 aan dat het geloof hem houvast geeft in moeilijke tijden en bij moeilijke beslissingen. De van oorsprong Argentijnse koningin Máxima is na haar huwelijk met Willem-Alexander katholiek gebleven.
"Niet de meest gelovige persoon"
Prinses Amalia is door haar ouders dus wel bekend met het christelijke geloof. Maar is ze zelf ook gelovig? De prinses heeft zich eerder uitgesproken over wat ze gelooft. Zo noemt de prinses zichzelf in de biografie die Claudia de Breij over haar schreef ter gelegenheid van haar 18e verjaardag "echt niet de meest gelovige persoon". De prinses deelt in de biografie wel het gevoel te hebben dat er iets overkoepelends is, dat ze voor het gemak God noemt. "Maar ik kan er geen naam aan geven en heb die behoefte ook niet".
Lees verder onder de foto.
"Een persoonlijke kwestie en best privé"
Tijdens het persmoment na zomerfotosessie in juni dit jaar deed Amalia nog een boekje open over haar geloof. De prinses deelde dat ze begonnen is met catechisatie, oftewel onderwijs in de protestantse geloofsleer als voorbereiding op haar belijdenis. "Geloof vind ik een persoonlijke kwestie en best privé", antwoordde de prinses op de vraag of ze nog een geloofsbelijdenis zou doen. "Ik ben wel aan catechisatie begonnen, maar door corona heb ik dat niet kunnen afmaken", aldus Amalia.
Foto's: ANP
Geschreven door
Lydia Reitsma