Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Wie hoort bij het Koninklijk Huis?

20 augustus 2023 · Leestijd 3 min

Als we het over royals hebben gebruiken we soms termen die op elkaar lijken, maar niet precies hetzelfde betekenen. In dit artikel neemt royaltyverslaggever Jan Wagter er twee onder de loep: het Koninklijk Huis en de koninklijke familie. Want wie hoort er nu precies bij het Koninklijke Huis en wat is het verschil met de koninklijke familie?

Wie hoort bij het Koninklijk Huis?

"Het Koninklijke Huis is echt iets heel anders dan de koninklijke familie", zegt koningshuisdeskundige Justine Marcella. "Het Koninklijk Huis bestaat alleen uit die mensen die onder de ministeriële verantwoordelijkheid vallen. Het zijn de mensen die echt meewerken in 'The Firm', zoals de Engelsen zouden zeggen."

Het Koninklijk Huis heeft op dit moment tien leden. Daar hoort koning Willem-Alexander bij, net als koningin Máxima en de prinsessen Amalia, Alexia en Ariane bij. Dit is het koninklijk gezin. Daarnaast hoort ook prinses Beatrix, haar zus prinses Margriet, prof. mr. Pieter van Vollenhoven, prins Constantijn en prinses Laurentien bij het Koninklijk Huis.  

Wie hoort bij de koninklijke familie?

"Bij onze koninklijke familie is dat eigenlijk hetzelfde als bij jou en mij", legt Justine uit. "Iedereen die in die familie geboren is, is lid van de koninklijke familie. Dus daar horen bijvoorbeeld ook de kinderen van prinses Christina bij." 

De hele koninklijke familie bestaat uit de tien leden van het Koninklijk Huis (zie hierboven), en daarnaast prinses Mabel, prins Maurits, prinses Marilène, prins Bernhard, prinses Annette, prins Pieter-Christiaan, prinses Anita, prins Floris, prinses Aimé, prinses Irene en hun (aangetrouwde) kinderen en kleinkinderen, en ook de (aangetrouwde) kinderen en kleinkinderen van prinses Christina (zij overleed in 2019). Op dit moment telt de koninklijke familie 62 leden. 

Lees verder onder de foto. 

Prins Constantijn en prinses Laurentien
Ook prins Constantijn en prinses Laurentien zijn lid van het Koninklijk Huis.

Krijgen leden van het Koninklijk Huis betaald?

Krijgen de leden van het Koninklijk Huis betaald? "Niet allemaal", zegt Justine. "De royals die een salaris krijgen van de staat, vormen een nóg kleiner gezelschap. Dat zijn koning Willem-Alexander, koningin Máxima, prinses Beatrix, prinses Amalia en in de toekomst ook haar partner. Andere leden van het Koninklijk Huis krijgen geen salaris, wel een onkostenvergoeding."

Dragen betaalde royals een grotere verantwoording?

Hebben de leden die betaald krijgen ook een hogere verantwoordelijkheid? "Ja, zij dragen een grotere verantwoording", zegt Justine. "Maar eigenlijk is de minister-president verantwoordelijk voor deze mensen. Ze moeten oppassen wat ze zeggen en morgen geen politieke uitspraken doen. Maar je ziet dat die voorzichtigheid bij de hele familie wel leeft. Ook leden van de koninklijke familie zijn zich ervan bewust dat ze familie zijn van de koning en zullen dus niet snel iets doen wat hem schade kan toebrengen." 

Kijk hier het interview met koningshuisdeskundige Justine Marcella terug: 

Foto's: ANP 

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--