Navigatie overslaan

Gratis inloggen

Praat mee op onze sites, beheer je gegevens en abonnementen, krijg toegang tot jouw digitale magazines en lees exclusieve verhalen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

NPO Start
Uitgelichte afbeelding

Waarom is deze kerk in Dordrecht vernoemd naar Wilhelmina?

23 september 2023 · 10:00

Update: 28 november 2024 · 13:53

Wilhelmina (1880-1962) verliest op 10-jarige leeftijd haar vader, Koning Willem III. Aangezien Wilhelmina te jong is om te regeren neemt haar moeder koningin Emma het de taken van haar dochter waar. In 1898 - op 6 september - is Wilhelmina klaar voor de troon en wordt ze ingehuldigd. Op diezelfde 6 september gebeurt er ook iets in Dordrecht, en dat heeft alles met de Wilhelminakerk te maken.

In de rubriek Steden en Streken gaan we met kunsthistoricus Paul Rem in heel Nederland op zoek naar plekken die een bijzondere band hebben met ons koningshuis. We streken voor het eerste deel neer in Dordrecht, de stad waar koning Willem-Alexander en koningin Máxima in 2015 al Koningsdag vieren. En daar staat een kerk met een koninklijke naam. 

Lees verder na de foto.

De Wilhelminakerk in Dordrecht

In de stad Dordrecht staat de Wilhelminakerk. En die naam is niet zomaar aan de kerk gegeven. De kerk is immers gebouwd in 1898 en de eerste paal is geslagen op 6 september van dat jaar. En laat dat nu net tegelijk vallen met de inhuldiging van koningin Wilhelmina. Zij volgde haar moeder, regentes koningin Emma, op die dag op. Voor de inhuldiging kreeg koningin Wilhelmina ook nog een bijzonder cadeau van de gemeente Amsterdam. Namelijk de Gouden Koets waar járen later nog steeds over wordt gepraat. 

Lees verder na de foto.

instagram

De weergave van Instagram vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Koningin Wilhelmina zat in totaal vijftig jaar op de troon en maakte heel wat roerige jaren mee. Zo was ze koningin van Nederland tijdens twee Wereldoorlogen en tijdens de dekolonisatie van Indonesië. In 1948 draagt Wilhelmina het stokje over aan haar dochter Juliana, en wil ze weer prinses genoemd worden. 

Lees verder na de foto.

Wil je meer zien over de connectie tussen de stad Dordrecht en de Oranjes? Bekijk dan de uitzending van Blauw Bloed om 20:05 op 23 september of kijk de uitzending terug op NPO Start. 

Foto's: ANP 

Afbeelding van deze persoon
Meer over deze royalWilhelmina Helena Pauline Maria
Wilhelmina Helena Pauline Maria

Meest gelezen

Lees ook

Mis niets van Blauw Bloed

Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief. Je ontvangt eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

Lees onze privacyverklaring.