Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Waarom is deze kerk in Dordrecht vernoemd naar Wilhelmina?

23 september 2023 · Leestijd 2 min

Wilhelmina (1880-1962) verliest op 10-jarige leeftijd haar vader, Koning Willem III. Aangezien Wilhelmina te jong is om te regeren neemt haar moeder koningin Emma het de taken van haar dochter waar. In 1898 - op 6 september - is Wilhelmina klaar voor de troon en wordt ze ingehuldigd. Op diezelfde 6 september gebeurt er ook iets in Dordrecht, en dat heeft alles met de Wilhelminakerk te maken.

In de rubriek Steden en Streken gaan we met kunsthistoricus Paul Rem in heel Nederland op zoek naar plekken die een bijzondere band hebben met ons koningshuis. We streken voor het eerste deel neer in Dordrecht, de stad waar koning Willem-Alexander en koningin Máxima in 2015 al Koningsdag vieren. En daar staat een kerk met een koninklijke naam. 

Lees verder na de foto.

Koningsdag-2015-Dordrecht

De Wilhelminakerk in Dordrecht

In de stad Dordrecht staat de Wilhelminakerk. En die naam is niet zomaar aan de kerk gegeven. De kerk is immers gebouwd in 1898 en de eerste paal is geslagen op 6 september van dat jaar. En laat dat nu net tegelijk vallen met de inhuldiging van koningin Wilhelmina. Zij volgde haar moeder, regentes koningin Emma, op die dag op. Voor de inhuldiging kreeg koningin Wilhelmina ook nog een bijzonder cadeau van de gemeente Amsterdam. Namelijk de Gouden Koets waar járen later nog steeds over wordt gepraat. 

Lees verder na de foto.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Koningin Wilhelmina zat in totaal vijftig jaar op de troon en maakte heel wat roerige jaren mee. Zo was ze koningin van Nederland tijdens twee Wereldoorlogen en tijdens de dekolonisatie van Indonesië. In 1948 draagt Wilhelmina het stokje over aan haar dochter Juliana, en wil ze weer prinses genoemd worden. 

Lees verder na de foto.

Wilhelmina-Juliana-kinderen.jpg

Wil je meer zien over de connectie tussen de stad Dordrecht en de Oranjes? Bekijk dan de uitzending van Blauw Bloed om 20:05 op 23 september of kijk de uitzending terug op NPO Start. 

Foto's: ANP 

Zien: De markante én geliefde koningin Wilhelmina

Lees ook over:

Zien: De markante én geliefde koningin Wilhelmina

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--