Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Zo was koning Willem-Alexander als puber

3 december 2023 · Leestijd 3 min

Met drie dochters die bijna puber-af zijn, is het misschien moeilijk om je voor te stellen dat koning Willem-Alexander zelf ook een puber is geweest. Hoe was Willem-Alexander eigenlijk in de puberteit? De koning heeft zich al meerdere malen over deze periode uitgelaten. En wat blijkt? Als puber zocht hij regelmatig de grenzen op.

Toen koning Willem-Alexander 50 jaar werd, gaf hij een openhartig interview aan Wilfried de Jong dat werd uitgezonden door de NOS. Daarin vertelde de koning hoe hij zijn puberteit heeft ervaren. Makkelijk was het niet. "Ik was een heel gemiddelde puber, dus goed vervelend", zegt de koning in het interview. Mede door de ziekte van zijn vader prins Claus, was het voor hem een lastige periode. "Hij had last van depressies", vertelt Willem-Alexander. "Mijn ouders vonden zichzelf niet vervelend, ik vond mijzelf niet vervelend, we vonden alleen elkaar vervelend."

Lees verder onder de foto. 

claus-wa-1983
Prins Willem-Alexander wordt door zijn ouders in 1983 afgezet bij het Atlantic College in Wales.

Een goed vervelende puber

"Een van de dingen in de puberteit is dat je je afzet tegen je ouders. En als je vader ziek is, want depressiviteit is een ziekte, dan kun je er niet tegen afzetten. Je hebt als puber iemand nodig die gezond is en met jou bezig kan zijn, om je je er echt tegen af te zetten. En dat heb ik heel moeilijk gevonden", zo geeft Willem-Alexander in het interview toe. Maar tegen zijn twee broers kon Willem-Alexander als puber wel tekeer gaan. "Ik leerde redelijk snel om een tegen-antwoord te kunnen geven", lacht Willem-Alexander. "Mijn jongste broer en ik scheelden minder dan 2,5 jaar. Dan moet je heel snel in antwoorden zijn. Het was bij ons hakken of gehakt worden."

Lees verder onder de foto. 

wa-1982
Prins Willem-Alexander (15) poseert nog braaf voor de pers in 1982.

Je eigen grenzen leren kennen

In datzelfde interview vertelt koning Willem-Alexander dat hij Amalia heeft geadviseerd om haar eigen grenzen op te zoeken en zichzelf te leren kennen. "Ken je eigen grenzen, ga daar overheen. Maak fouten, dat heb ik ook gedaan. Veel", zo geeft de koning toe. Dat de beveiligers nooit iets doorvertelden aan zijn ouders Beatrix en Claus was een groot voordeel voor de puber. Nu hij zelf vader is van drie dochters zorgt hij er ook voor dat hij niets meekrijgt van wat zijn dochters allemaal uitspoken. "Het gaat om de veiligheid van mijn kinderen, niet om dat wij weten wat ze doen en of dat goed of fout is", zegt de koning in het interview met De Jong. 

Lees verder onder de foto. 

ANP-374059974
Prins Willem-Alexander in 1984, de prins is dan 17 jaar oud.

Dat Willem-Alexander als troonopvolger een mate van druk ervaart, blijkt onder andere uit zijn baldadige houding naar de pers. Op elfjarige leeftijd zegt hij bijvoorbeeld bij een persmoment: "Alle Nederlandse pers opgerot." Op school was de prins een hele normale student. "Hij was sociaal, intelligent en een doener", zo verklaart rector Paul Gerretsen aan de NPO. Nieuwsgierig hoe prins Willem-Alexander zich ontwikkelde in zijn studententijd? Ontdek het in dit artikel. 

Foto's: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--