Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Zo is koning Willem-Alexander als vader

23 augustus 2023 · Leestijd 4 min

Hoe zou het zijn om de koning als vader te hebben? Prinses Amalia, Alexia en Ariane weten niet beter. Toch zijn we nieuwsgierig naar hoe koning Willem-Alexander is als vader. Wat we al weten is dat hij net als elke vader typische vader grappen maakt.

Nu we een duidelijker beeld hebben van koningin Máxima als moeder, is het ook interessant te weten hoe het is om de koning als vader te hebben. Gelukkig laten de drie prinsessen zich daar regelmatig over uit en kunnen we een goed profiel schetsen van de vader des huizes. 

'Grappige' vader 

Bij de jaarlijkse fotosessie van 2023 vragen we aan prinses Amalia en prinses Alexia of ze nog om de typische grappen van hun vader kunnen lachen. Koning Willem-Alexander lacht volgens zijn dochter Alexia vooral om zijn eigen grappen.

Lees verder onder de foto.

Lachende_koning_Willem-Alexander_met_dochters_Ariane_en_Amalia
2020: Koning Willem-Alexander maakt een grapje met dochters prinses Amalia en prinses Ariane.

"En wij lachen dan af en toe mee," vult prinses Amalia aan. Of de koning dan ook de grappigste thuis is, durven de dochters niet toe te geven. "Gelukkig accepteren mijn dochters en mijn vrouw mijn stomme grappen," zegt de koning.

Lees verder onder de foto.

Ma-xima-Willem-Alexander-fotosessie-2014.jpg
2014: Willem-Alexander poseert knus met 'zijn' vier dames.

Fanatieke vader 

Dat koning Willem-Alexander dól is op sport is nu wel duidelijk. Hij zit graag op de tribune om zijn favoriete sporters toe te juichen. En nee, dat doet hij niet bedeesd en rustig, want tijdens wedstrijden is hij hartstikke fanatiek en enthousiast. Zou hij met gezelschapsspelletjes ook zo fanatiek uit de hoek komen?

Lees verder onder de foto.

Oranjes Spelen 2016
Op de tribune bij de springruiters tijdens de Olympische Spelen in Rio in 2016.

Hippe vader 

Waar we koning Willem-Alexander voornamelijk in pak zien, is hij thuis een stuk nonchalanter. Zo verklapte de koning in zijn eigen podcast aan Edwin Evers dat hij tijdens de coronacrisis ook weleens videobelde met een trainingsbroek aan. "Het is voorgekomen. Zeker in het begin, want dat geeft gewoon een goed gevoel," zegt hij in een aflevering. 

Lees verder onder de foto.

Prinses Alexia, prins Willem-Alexander en prinses Amalia - Fotosessie 2010
Prinses Alexia, prins Willem-Alexander en prinses Amalia - Fotosessie 2010.

Als vader laat hij zijn dochters erg vrij, zo zegt hij zelf in het NOS-interview met Wilfried de Jong ter ere van zijn 50ste verjaardag. "Dat is wat ik bij Amalia ook blijf benadrukken. Ken je eigen grenzen, ga er overheen. Maak fouten, dat heb ik ook gedaan, waardoor je jezelf leert kennen en dat je die fouten niet later in het leven hoeft te maken." Hij benadrukt daarbij wel dat dit het liefst zoveel mogelijk buiten het oog van het publiek wordt gedaan. 

Lees verder onder de foto.

Willem-Alexander-dochters.jpg
Willem Alexander met zijn dochters prinses Amalia en prinses Alexia.

De beveiligers van de drie prinsessen zijn mee op pad, maar zullen nooit gaan klikken bij koning Willem-Alexander over wat de drie gedaan hebben. "Het gaat om hun veiligheid niet om wat wij weten wat ze doen en of dat goed of fout is. Anders kan je je nooit ontwikkelen tot de persoon die je wil zijn," zegt Willem-Alexander in het NOS-interview. 

Lees verder onder de foto.

Ariane-Willem-Alexander.jpg
2012: Willem-Alexander gaat op de foto met zijn jongste dochter, prinses Ariane.

Betrokken vader 

Net als koningin Máxima is koning Willem-Alexander erg begaan met zijn drie dochters. Zo was het Willem-Alexander die de studie Politics, Psychology, Law and Economics (PPLE) tegenkwam en voorstelde aan prinses Amalia. De studie moest prinses Amalia helaas op een andere manier gaan volgen dan ze had bedacht. Door de bedreigingen aan haar adres, werd Amalia gedwongen om weer bij haar ouders in te trekken. 

Lees verder onder de foto.

Willem-Alexander_dochter_Amalia_fotosessie.jpg
2019: Willem-Alexander samen met zijn oudste dochter prinses Amalia.

Gelukkig kan de prinses (en ook haar andere zussen) volop steunen op haar vader. Willem-Alexander laat in meerdere interviews weten hoe lastig hij het vindt om toe te kijken hoe zijn oudste dochter haar vrijheid verliest. "Dat vreet wel aan je als ouders hoor," zegt de koning in zijn podcast tegen Edwin Evers.

Lees verder onder de foto.

Koning_Willem-Alexander_en_zijn_dochters.jpg
2018: Bij de jaarlijkse fotosessie poseert Willem-Alexander met zijn drie dochters.

"Dat je ziet dat je kinderen gewoon niks meer kunnen doen. En dat heeft er echt wel in ons persoonlijk leven heel hard ingehakt in 2022.’’

Foto's: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--