Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Zo is koningin Máxima als moeder

18 juli 2023 · Leestijd 7 min

Koningin Máxima is misschien wel de bekendste moeder van ons land. Maar hoe is het eigenlijk om koningin Máxima als moeder te hebben? We duiken in de interviews die Het Koninklijk Huis heeft gegeven om een beeld te krijgen van Máxima als moeder.

Koningin Máxima heeft heel wat ballen hoog te houden. Ze is koningin van ons land, beschermvrouwe van Oranje, werkt bij de Verenigde Naties en daarnaast steunt ze veel goede doelen. Haar belangrijkste functie? Dat is misschien wel moeder zijn van prinses Amalia, Alexia en Ariane. Dit is wat wij weten over Máxima als moeder. 

Trots

Koningin Máxima geeft in het interview met Matthijs van Nieuwkerk, ter gelegenheid van haar 50ste verjaardag, een uniek kijkje in haar leven. Over dochter Amalia zegt ze het volgende: "Ik zie haar niet als de toekomstige koningin, maar ik zie haar nog steeds als mijn kleine baby." Dat ze trots is op haar oudste dochter moge duidelijk zijn. "Ik zie een meisje die het heel goed doet en heel verantwoordelijk is," zo vertelt Máxima verder aan de presentator. "Ze beseft ergens haar toekomst, maar gaat daar goed mee om en neemt haar tijd." 

Lees verder onder de foto.

Prinses_Amalia_koningin_Maxima.jpg

Eerder vertelde ze al trots hoe verantwoordelijk haar dochters zijn met geld. "Als zij dingen voor mij kopen, dan sturen zij mij daarna een tikkie," zegt koningin Máxima op de radiozender FunX. Dat ze zo trots is op haar dochters blijkt ook uit haar naamkeuze. Ze heeft dochter Ariane namelijk naar zichzelf (en haar overleden zus) vernoemd. Haar volledige naam is namelijk: Ariane Wilhelmina Máxima Ines. 

Betrokken 

Dat koningin Máxima betrokken is bij het welzijn van haar drie dochters is duidelijk. Zeker wanneer bekend wordt gemaakt dat prinses Amalia heftig wordt bedreigd. Daar is ze als moeder erg van ontdaan. In een interview tijdens het staatsbezoek in Zweden reageert de koningin dan ook erg emotioneel als haar wordt gevraagd hoe het met Amalia gaat. "Het is niet leuk om je kind zo te zien leven," zegt Máxima. "Ze mag wel naar de universiteit, maar dat is het."

Lees verder onder de foto.

eerste_schooldag_prinses_Ariane_bloemcampschool_2009_

Prinses Alexia vertelde tijdens 'Woningsdag 2020' tegen YouTuber Enzo Knol hoe het is om koningin Máxima als moeder te hebben. Een lastige moeder is ze niet, zo verklaarde de prinses. "Gezien hoeveel werk mijn moeder altijd moet doen, vind ik dat ze het als moeder heel goed doet. Ze heeft natuurlijk een hele drukke baan, maar ik breng nog steeds heel veel tijd met haar door," zegt Alexia. "Ik vind m’n ouders best wel héle goede ouders." Steek dat compliment maar in je zak. 

Lees verder onder de foto.

Prinses_Alexia_en_koningin_Maxima_achter_beeldscherm
2020: Koningin Máxima en prinses Alexia geven samen een interview.

Het moederschap is niet altijd even makkelijk

Als erevoorzitter van MIND Us is Máxima veel bezig met de mentale gezondheid voor jongeren. Haar drie dochters kunnen dus altijd terecht bij hun moeder wanneer ze mentale worstelingen hebben. Al is dat niet altijd even makkelijk. 

In een interview met RoyalTV geeft Máxima andere ouders het advies om goed te luisteren naar hun kinderen. "Als ouders is dat best lastig, dat heb ik ook met mijn drie meisjes," zegt de koningin. "Ik doe mijn best, maar dat betekent dat er af en toe moeilijke momenten zijn. En dat is normaal, en dat is oké." Hieruit blijkt dat het ook wel eens knettert tussen de moeder en haar dochters in Paleis Huis Ten Bosch. Mede door haar Argentijnse roots van Máxima kan ze soms ook wat streng en pittig uit de hoek komen. 

Lees verder onder de foto.

Prinses_Amalia_eerste_schooldag_2007.jpg

Dat er ook ongezellige dagen tussen zitten, bevestigt prinses Alexia in het interview met Enzo Knol. “Kijk, soms is er natuurlijk wel een beetje stress, maar ik denk bij elke ouder wel dat ze soms betere dagen hebben en soms slechtere dagen. Maar over het algemeen is het wel gezellig hier.” 

"Het mag van mij alleen als het ook van papa mag"

In dit leuke fragment zien we hoe Máxima echt is als moeder. Ze zit aan tafel met een aantal wereldleiders, maar neemt toch de tijd om even met haar dochter te bellen over hoe laat ze thuis mag zijn. "Alleen als het van papa mag, mag het van mij ook." Een zin die voor veel ouders herkenbaar is.  In dit fragment horen we ook wat Spaans terug. Bekend is dat onze koningin thuis vaak Spaans met haar dochters spreekt. 

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

'Als een soort vriendin'

Het Koninklijk Huis krijgt heel wat te verduren. Zo is er veel media-aandacht voor de koninklijke familie en staat ieder lid onder druk. Gelukkig is Máxima als moeder echt een steunpilaar voor haar dochters. Als het om de bedreigingen aan het adres van Amalia gaat geeft de koningin aan dat ze er altijd voor haar kinderen is. Amalia ziet haar moeder haast als een vriendin. 

Lees verder onder de foto.

Foto
2012: De jaarlijkse koninklijke fotosessie bij het landgoed in Wassenaar.

Zo vertelt de Prinses van Oranje liefdevol over de relatie met haar moeder in het boek Amalia, dat geschreven is door Claudia de Breij. "Mijn moeder is echt een maatje voor mij, een soort vriendin, die ziet hoe ik me voel, die er altijd voor me is. Nou ja, aan de ene kant natuurlijk echt mijn moeder, aan de andere kant mijn maatje. Ik kan samen met haar tot zes uur ’s ochtends dansen, maar de volgende ochtend kan ze me er wel even aan herinneren dat ik mijn kamer moet opruimen. Soms word ik, hoe noem je dat, rechtgezet, maar we kunnen ook echt lol hebben samen." 

Lees verder onder de foto.

Willem-Alexander-en_Maxima-met-pasgeboren-Amalia

Vrijheid 

De dochters van Máxima krijgen naar eigen zeggen veel vrijheid en ruimte om fouten te maken. "Daar leren ze van. En op die manier worden het sterke dames," vertelt ze in het interview met Matthijs van Nieuwkerk. Ook over de toekomst wordt gepraat. "Ik gun het mijn dochters om iets te kunnen veranderen," zegt de koningin.

Lees verder onder de foto.

Alexia-2005.jpg

Dat ligt ook in lijn met de keuze van prinses Alexia om in het buitenland te gaan studeren en nu een tussenjaar te nemen. Tijdens de jaarlijkse fotosessie deelde koningin Máxima nog met de pers dat ze thuis héél open zijn met elkaar. "Ik ben heel trots op de relatie met mijn dochters, want ze vertellen ons heel veel. We kunnen heel goed en eerlijk over van alles praten."  

Lees verder onder de foto.

zomerfotosessie 2023

Stijlicoon 

Wanneer we naar de kast van koningin Máxima kijken, snappen we heel goed dat haar drie dochters daar af en toe iets uit lenen. Net als wij vroeger in de kledingkast van onze moeders snuffelden, doen de jonge prinsessen dat ook. Zeker nu ze vaker  meegaan naar officiële gelegenheden komen al die jurken en accessoires van moederlief goed van pas.

Zo leende prinses Alexia twee keer op een rij een tas van haar moeder voor Koningsdag en had ze in 2018 zelfs een jasje aan van haar moeder. Misschien worden haar dochters later ook wel fan van haar favoriete modehuizen. 

Lees verder onder de foto.

Alexia draagt dezelfde spijkerjas in 2018 dat haar moeder droeg tijdens Koninginnedag in 2004.
Alexia draagt dezelfde spijkerjas in 2018 dat haar moeder droeg tijdens Koninginnedag in 2004.

Foto's: ANP

Dit weten we over de zussenband tussen prinsessen Amalia, Alexia en Ariane

Lees ook over:

Dit weten we over de zussenband tussen prinsessen Amalia, Alexia en Ariane
Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--