Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Zien: zo zag het leven van de 20-jarige Willem-Alexander en Beatrix eruit

7 december 2023 · Leestijd 3 min

Het is feest in paleis Huis ten Bosch want vandaag viert prinses Amalia haar 20e verjaardag. Om dit te vieren gaan wij terug naar de tijd dat koning Willem-Alexander en prinses Beatrix in dezelfde levensfase zaten.

Prinses Amalia is op dit moment nog druk bezig met haar studie en zien we af en toe bij officiële momenten. In hoeverre lijkt haar leven op die van de jonge prinses Beatrix en koning Willem-Alexander? Wij duiken voor je in het archief. 

Heb jij een kerstwens voor de jarige prinses Amalia? Die kan je hier achterlaten. 

Prinses Amalia

Prinses Amalia studeert momenteel aan de Universiteit van Amsterdam waar ze in het tweede jaar zit van de studie Politics, Psychology, Law and Economics. Hiermee breekt ze met de traditie van de koninklijke familie om in Leiden te studeren. De Oranjes zijn al aan de Leidse universiteit verbonden sinds 1575, het jaar waarop de school gesticht werd.

lees verder onder de foto.

Prinses Amalia op haar eerste schooldag.
Prinses Amalia op haar eerste schooldag voor de Universiteit van Amsterdam.

De prinses heeft zichzelf overigens niet ingeschreven voor een studentenvereniging. De Amsterdamse studentenvereniging waar prinses Amalia lid van wilde worden kwam in opspraak door seksistische uitspraken van leden op een besloten feest. Helaas zit op kamers gaan in de hoofdstad er niet in voor de prinses. Door de hoge dreiging woont ze weer op Paleis Huis ten Bosch bij haar ouders.

Lees verder onder de foto. 

Prinses Amalia deelt over studie en de bedreigingen
Prinses Amalia deelt over studie en de bedreigingen.

Begin dit jaar vetrok prinses Amalia voor het eerst op officiële reis naar het Caribische deel van het koninkrijk. In twee weken maakte ze kennis met Bonaire, Aruba, Curaçao, Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba. Na afloop van de reis vertelde de prinses aan de pers dat ze wel een beetje verliefd was geworden op de eilanden.

Lees verder onder de foto.

Het koninklijke gezin op de luchthaven op Saba
Het koninklijke gezin op de luchthaven op Saba.

Koning Willem-Alexander

Koning Willem-Alexander was op twintigjarige leeftijd ook druk bezig met zijn studie, die hij in zes jaar heeft afgerond. Hij schreef zich op twintigjarige leeftijd in aan de Rijksuniversiteit Leiden bij de Faculteit der Letteren voor de studierichting geschiedenis. De toenmalige prins had zich, anders dan zijn dochter, wel aangesloten aan een studentencorps. Het studentenleven van Willem-Alexander zorgde destijds voor enige twijfel of hij wel koning zou kunnen worden. Zijn liefdesleven en drinkgedrag werden uitgebreid gevolgd door de roddelbladen en hij werd ook wel Prins Pils genoemd. 

Lees verder onder de foto's.

De ontgroening van Willem-Alexander tijdens zijn studie
De ontgroening van Willem-Alexander tijdens zijn studie.
willem-alexander-studie
Prins Willem-Alexander krijgt de felicitaties van zijn moeder koningin Beatrix bij de uitreiking van zijn bul.

Net als zijn moeder Beatrix vetrok Willem-Alexander rond zijn twintigste voor zijn eerste kennismakingsronde naar de Caribische eilanden. Een reis die zijn dochter later ook zou gaan maken. 

Lees verder onder de foto's

De toenmalige prins op bezoek op Sint Eustatius
De toenmalige prins op bezoek op Sint Eustatius.
Prinses Beatrix, prins Claus en koning Willem-Alexander op Bonaire
Koningin Beatrix, prins Claus en prins Willem-Alexander op Bonaire.

Prinses Beatrix

Prinses Beatrix vertrok in 1958 op twintigjarige leeftijd naar de Caribische eilanden. Dit was voor haar ook een kennismakingsbezoek met de eilanden. Sinds die tijd is ze vaak op bezoek geweest op de eilanden. Zo was ze in november nog op de eilanden Curaçao en Aruba

Lees verder onder de foto.

Beatrix wordt ontvangen in Willemstad
Beatrix wordt ontvangen in Willemstad.

Op haar twintigste studeerde Beatrix ook aan de universiteit van Leiden, waar ze colleges volgde over onder andere sociologie, rechtswetenschap en staatsrecht. Ook volgde de prinses colleges over de cultuur van Suriname en de Nederlandse Antillen. In haar studententijd was ze aangesloten aan een studentencorps die later de naam Minerva kreeg. 

Prinses Beatrix is onderweg naar haar universiteit in Leiden
Prinses Beatrix is onderweg naar haar universiteit in Leiden.

Foto's: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--