Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Door de jaren heen: Willem-Alexander en Máxima bij de Nieuwjaarsontvangsten

9 januari 2024 · Leestijd 5 min

Volgende week zijn koning Willem-Alexander en koningin Máxima weer van de partij tijdens de traditionele Nieuwjaarsontvangsten. De recepties worden jaarlijks gehouden op het Koninklijk Paleis in Amsterdam. In dit artikel blikken we terug op voorgaande jaren. Kijk mee!

Wat houdt de Nieuwjaarsontvangst in?

De traditionele Nieuwjaarsontvangst wordt gehouden in het Koninklijk Paleis op de Dam in Amsterdam. De receptie bestaat uit twee dagen: op de eerste dag, meestal een dinsdag, ontvangen de koning en koningin politici, bestuurders en mensen die de Nederlandse samenleving vertegenwoordigen. Dat betekent veel handen schudden voor het koningspaar, want op de gastenlijst staan honderden genodigden. Op woensdag volgt er dan nog een receptie voor leden van het corps diplomatique en vertegenwoordigers van internationale organisaties.

Sinds het aantreden van koning Willem-Alexander zet hij bij de jaarlijkse receptie de schijnwerper op een bepaalde beroepsgroep. Zo kwamen in de voorgaande jaren onder meer het onderwijs, de thuiszorg en de politie aan bod. De koning geeft tijdens de nieuwjaarsontvangsten ook een toespraak. Bij de recepties in het paleis zijn doorgaans ook prinses Beatrix, prinses Margriet en prof. mr. Pieter van Vollenhoven van de partij.

2002: Debuut voor Máxima

In 2002, slechts een paar weken voor haar huwelijk in de Grote Kerk om de hoek, is Máxima Zorreguieta voor het eerst aanwezig bij de Nieuwjaarsontvangst in Amsterdam.

Lees verder onder de foto's.

ANP-301007669.jpg
Nieuwjaarsreceptie_2002.jpg

2004: Prinses Amalia mag mee

In 2004 neemt Máxima een bijzondere gast mee naar Amsterdam. Bij aankomst verschijnt de prinses met haar pasgeboren dochter prinses Amalia. Ze wordt in een autostoeltje naar binnen gedragen door een kindermeisje.

Lees verder onder de foto's.

nieuwjaarsreceptie_2004.jpg
2004_nieuwjaarsreceptie.jpg

2006: Een beetje anders

De Nieuwjaarsontvangst ziet er in 2006 een beetje anders uit. Ten eerste ontbreekt koningin Beatrix. Zij is op dat moment herstellende van een knieoperatie en een longontsteking. Toenmalig kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima nemen dus voor het eerst de honneurs waar. Daarnaast worden de gasten niet ontvangen in Amsterdam, maar wordt er uitgeweken naar Paleis Noordeinde in Den Haag. De reden hiervan is dat het Koninklijk Paleis in Amsterdam wordt gerestaureerd.

Lees verder onder de foto's.

nieuwjaarsreceptie_2006.jpg

2007: Een bekende mantel

In 2007 verschijnt prinses Máxima in een mantel die we een stuk recenter ook nog eens hebben gezien. Prinses Amalia draagt de jas in 2017 naar de vijftigste verjaardag van haar vader koning Willem-Alexander.

Lees verder onder de foto's.

Nieuwjaarsreceptie_2007.jpg
koninklijk-gezin-kerstfoto-2017
2017, een foto gemaakt tijdens de 50e verjaardag van Willem-Alexander.

2013: Sneeuw

In 2013, de laatste keer voor Willem-Alexander en Máxima als prins en prinses, sneeuwt het bij de aankomst. Het zorgt voor plaatjes die net wat magischer zijn dan we gewend zijn. Helaas (of gelukkig) bleef de sneeuw niet liggen. Bij de tweede ontvangst was er niets meer van over.

Lees verder onder de foto's.

Nieuwjaarsreceptie_2013.jpg
Nieuwjaarsreceptie_2013_3.jpg

2014: Debuut als koning en koningin

In januari 2014 houden Willem-Alexander en Máxima de jaarlijkse receptie voor het eerst als koning en koningin. Ook kregen we in 2014 voor het eerst beelden van binnen te zien. Lees snel verder!

Lees verder onder de post.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Besloten evenement

De pers kreeg bij koningin Beatrix geen toegang tot het paleis tijdens de nieuwjaarsreceptie. Willem-Alexander heeft daar helaas geen verandering in gebracht. Wel publiceerde de RVD in 2014 zelf een video van het evenement. De video viel jammer genoeg niet in de smaak. Diverse verslaggevers bestempelden het filmpje als 'koninklijke censuur' en sindsdien hebben we er ook geen meer gezien. 

Bekijk de video hieronder terug. 

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

2015: Een beladen ontvangst

In 2015 staat de receptie in het teken van de terreurdaden in Parijs. De gruwelijkheden hadden slechts een week eerder plaatsgevonden in de Franse hoofdstad. Willem-Alexander noemt het in zijn toespraak "een rechtstreekse aanval op onze vrijheid, die ons allemaal raakt". De koning noemt het van het grootste belang dat iedereen "de waarden die de basis vormen van de samenleving", blijft uitdragen.

Lees verder onder de foto's.

ANP-330612720
Nieuwjaarsreceptie_2015_2.jpg

2016: Aandacht voor de thuiszorg

In 2016 worden er op de dinsdag specifiek vertegenwoordigers uitgenodigd van organisaties die werken in de thuiszorg of in hun werk betrokken zijn bij de transitie van de thuiszorg.

Lees verder onder de foto's.

nieuwjaarsreceptie_2016.jpg
Margriet_nieuwjaarsontvangst
Prinses Margriet gaat voor een winterse look.
nieuwjaarsreceptie_2016_3.jpg

2017: Uiterst chique

In 2017 gaat de aandacht uit naar leerkrachten en bestuurders uit het primair en voortgezet onderwijs. De outfits van koningin Máxima vallen ons dit jaar extra op. Wat een chique kledingkeuzes!

Lees verder onder de foto's.

Maxima-Willem-Alexander_.jpg
nieuwjaarsreceptie_2017_2.jpg

2018: Uiteenlopende outfits

In 2018 schittert Máxima op de eerste dag in een prachtige rode outfit. Op de tweede dag zien we Willem-Alexander en Máxima echter in opvallende outfits. Het koningspaar besluit zich die dag pas op het paleis om te kleden en verschijnt daarom in een 'gewone' outfit.

Lees verder onder de foto's.

nieuwjaarsreceptie_2017_3.jpg
Maxima_nieuwjaarsontvangst_2018_.jpg
Máxima_geen make-up
Ook de make-up van koningin Máxima moet duidelijk nog gedaan worden.

2019: De wind neemt het over

In 2019 neemt de harde wind het over wanneer Willem-Alexander en Máxima op de eerste dag arriveren. Dit zorgt voor ongedwongen plaatjes. Als we naar koningin Máxima's haren kijken, is de storm ook op de tweede dag nog niet gaan liggen.

Lees verder onder de foto's.

nieuwjaarsontvangst_2019.jpg
nieuwjaarsontvangst_2019_2.jpg
Willem-Alexander_2019
Onder een paraplu wordt koning Willem-Alexander naar binnen begeleid.
Máxima_2019
Ondanks de harde wind weet koningin Máxima haar moment voor de camera te pakken.
ANP-368747611

2020: Stilte voor de storm

De Nieuwjaarsontvangsten van 2020 zijn enkele jaren de laatst gehouden recepties geweest. Niet lang na de ontvangsten zet covid-19 de koninklijke agenda op zijn kop. In 2021 en 2022 kiest het hof er dan ook (noodgedwongen) voor om géén ontvangsten te organiseren.

Lees verder onder de foto's.

Koningspaar_Nieuwjaarsontvangst.jpg
AMSTERDAM - Prinses Margriet komt aan bij het Koninklijk Paleis voor de traditionele
AMSTERDAM - Prinses Margriet komt aan bij het Koninklijk Paleis voor de traditionele nieuwjaarsontvangst voor Nederlandse genodigden door koning Willem-Alexander en koningin Maxima. ANP ROYAL IMAGES ROBIN UTRECHT.
Koningspaar_Nieuwjaarsontvangst_diplomaten.jpg

2023: Terug op het paleis

Na twee corona-jaren gaan de Nieuwjaarsontvangsten in 2023 weer als vanouds door. Traditiegetrouw zijn koning Willem-Alexander en koningin Máxima twee dagen in Amsterdam om hun gasten te ontvangen. Ook prinses Beatrix is van de partij. 

Koningspaar nieuwjaarsreceptie 2023
Beatrix nieuwjaarsontvangst 2023
Prinses Beatrix arriveert bij de nieuwjaarsontvangst van 2023.

Foto's: ANP / RVD

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--