Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Kijkersvraag: waarom dragen Willem-Alexander en Máxima weinig vrijetijdskleding?

23 oktober 2023 · Leestijd 3 min

Wanneer je koning Willem-Alexander en koningin Máxima ziet denk je al snel aan prachtige jurken, hoge hakken en een strak kostuum. Een praktische jeans met stoere regenlaarzen of een flinke muts zien we dan ook niet vaak. Hoe komt het dat ons koningspaar ten opzichte van andere royals weinig vrijetijdskleding draagt?

Over het algemeen dragen koning Willem-Alexander en koningin Máxima minder vrijetijdskleding dan andere royals. Neem prins William en Catherine, de prinses van Wales bijvoorbeeld. Zij worden regelmatig in semi-casual en sportieve outfits gefotografeerd. Zo schroomt Catherine niet om een potje rugby mee te doen in een sportieve outfit en abseilen de twee van een berg in matchende regenjassen. We zullen koningin Máxima niet snel in een soortgelijke outfit tegenkomen, al valt daar ook veel over te zeggen. Wanneer de gelegenheid er immers om vraagt kleden William en Catherine zich ook uiterst chic. Zeker in een land als het Verenigd Koninkrijk dat veel waarde hecht aan tradities.  

Lees verder onder de foto's. 

catherine-rugby
Catherine heeft een groot hart voor de sport rugby.
willam-catherine-vakantie
Catherine_William_scouting
Ook Catherine, de prinses van Wales, doet mee aan de scouting-activiteiten.

Koningin Máxima in jeans 

Waar we koningin Máxima op officiële bezoeken vaak zien In een chic ontwerp van Natan, Jan Taminiau of Claes Iversen, laat de koningin ook steeds vaker haar casual kant zien. Wanneer de gelegenheid erom vraagt kiest ze voor comfort. Zo draagt het koningspaar elk jaar bij de landelijke actiedag van het Oranjefonds, NLdoet, een outfit die lekker zit. Zo verscheen de koningin vorig jaar in een jeans met dikke parka tegen de regen. Een nonchalante kant die we van Máxima niet vaak te zien krijgen. Ook Koning Willem-Alexander kleedde zich uiterst nonchalant voor deze speciale dag. Zo had hij een jeans aan, stevige boots (die hij later inruilde voor regenlaarzen) en een donsjack. 

Lees verder onder de foto. 

Máxima-spijkerbroek

En ook op sociale media deelt het koningspaar af en toe foto's in vrijetijdskleding. 

Lees verder onder de foto. 

Koning Willem-Alexander is zondag 14 februari 2021, op Valentijnsdag, opnieuw op de knieën gegaan voor koningin Máxima. Hij deed dat op precies dezelfde plek als in 2001: op de bevroren vijver bij Huis ten Bosch.
Koning Willem-Alexander is zondag 14 februari 2021, op Valentijnsdag, opnieuw op de knieën gegaan voor koningin Máxima. Hij deed dat op precies dezelfde plek als in 2001: op de bevroren vijver bij Huis ten Bosch.

Koningin Máxima haalde zelfs een jeans uit haar eigen collectie door de versnipperaar tijdens een duurzaam werkbezoek aan MUD Jeans. 

Lees verder onder de foto. 

Maxima-Jeans-MUD

Sportief het water op

En wanneer het koningspaar het water op gaat, kiest het stel voor een bijpassende outfit. Koning Willem-Alexander wordt bij The Ocean Race gefotografeerd met een polo en chino aan. Koningin Máxima kiest ook weleens voor de traditionele schipperstrui met strepen. 

Lees verder onder de foto's. 

ANP-471375018
Juni 2023: Het koningspaar bezoekt de finish van de Ocean Race.
Koningspaar_Groene_Draeck.jpg

Zie je, ons koningspaar draagt heus wel eens vrijetijdskleding op officiële momenten. De rest van hun vrijetijdskleding bewaren ze waarschijnlijk voor hun 'vrije tijd'. 

Foto's: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--