Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Willem-Alexander praat in Erasmus Medisch Centrum over corona

11 november 2020 · Leestijd 3 min

Koning Willem-Alexander is woensdag op bezoek geweest in het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. Daar sprak hij met medewerkers over de huidige situatie in het ziekenhuis en het belang van patiënten spreiding tijdens de pandemie.

Tijdens de eerste coronagolf diende het Erasmus MC als locatie voor het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Ook tijdens de tweede golf worden coronapatiënten verdeeld over de beschikbare zorgcapaciteit in Nederland. Zo wordt de druk op de zorg verminderd en kunnen alle patiënten de nodige zorg krijgen.

Lees verder onder de foto's.

Ernst Kuipers, onder andere voorzitter Raad van Bestuur van het Erasmus MC, informeerde de koning over de actuele situatie. Vervolgens bracht de koning een bezoek aan de spoedeisende hulp. Ook sprak hij met ambulancemedewerkers over hun werk en de agressie die ze soms ervaren als ze mensen helpen.

Koning leert over verschillen tussen eerste en tweede golf

Willem-Alexander was erg geïnteresseerd in de ervaringen van corona-artsen, verpleegkundigen en ziekenhuisvoorzitter Ernst Kuipers. Hij wilde graag horen hoe de huidige tweede golf anders is dan de eerste golf van afgelopen voorjaar.

Het verschil is dat er tijdens de eerste golf meer begrip was voor de mensen in de zorg, aldus verpleegkundige Daphne van Weezel van het ziekenhuis. "Dat raakt je als verpleegkundige en als mens. We hebben meegemaakt dat mensen bij een familielid op bezoek gingen terwijl ze zelf corona hadden. En als je er wat van zegt, hoor je 'waar maak je je druk om?' Het begrip is soms ver te zoeken."

Een ander verschil is volgens Van Weezel dat artsen en verpleegkundigen nu beter weten hoe ze coronapatiënten moeten behandelen. "De zorg is verbeterd dankzij middelen als dexamethason en remdesivir. Maar je wordt nog steeds goed ziek van het virus."

Lees verder onder de foto's.

Derde golf

De koning vroeg ook wat de medewerkers van het ziekenhuis denken dat nodig is om een volgende uitbraak goed aan te kunnen pakken, voorstellen die de politiek misschien kan gebruiken bij de vorming van een nieuw kabinet. Een van de suggesties was een pool van 'reservisten', van mensen die opgeleid zijn voor de zorg in een ziekenhuis, die alle diploma's hebben maar die inmiddels op een andere plek werken. Als zij geregeld nascholing krijgen en in beeld blijven, kunnen ze snel weer aan de slag gaan als dat nodig is. "Het gaat in Nederland om tienduizenden mensen", aldus ziekenhuisbaas Ernst Kuipers. 

Want dat er een derde golf komt, is volgens de Erasmus-medewerkers wel waarschijnlijk. En die golf zal ook gevolgen hebben voor mensen met andere aandoeningen. Kuipers: "Het kost tijd om de achterstanden van de reguliere zorg in te halen. In oktober hadden we de gemiste behandelingen uit het voorjaar nog niet weggewerkt en toen kwam de tweede golf. Elk jaar worden ongeveer 7000 melanomen vastgesteld. We lopen nu 700 tot 1100 diagnoses achter, maar die tumoren zijn niet weg."

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--