Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Dit doet koning Willem-Alexander vandaag in Duitsland

14 november 2023 · Leestijd 3 min

Koning Willem-Alexander is vandaag in Duitsland, en daar is hij niet voor niets. De koning is op uitnodiging van minister-president Hendrik Wüst van de deelstaat Noordrijn-Westfalen naar de regio afgereisd om daar verschillende waterstofgerelateerde bedrijven te bezoeken.

Het is geen verrassing dat koning Willem-Alexander zich verdiept in waterstof. Van 1997 tot zijn inhuldiging hield Willem-Alexander zich immers bezig met nationaal en internationaal waterbeheer. En waterstof? Dat is het nieuwe duurzame 'je van het' van Nederland. Eind oktober was de koning al aanwezig bij de aanleg van het eerste deel van het landelijke waterstofnetwerk in Rotterdam. Daar gaf hij het startschot van een landelijk netwerk dat vanaf 2030 grote industriële regio's in Nederland met elkaar (en met Duitsland en België) verbindt. 

Lees verder onder de foto.

willem-alexander-waterstof-oktober
Koning Willem-Alexander geeft in oktober 2023 het startschot van de aanleg van het eerste deel van het landelijke waterstofnetwerk. Dit netwerk verbindt vanaf 2030 de grote industriële regio’s van waterstof in Nederland en met Duitsland en België.

De koning en waterstof: een gouden combinatie

Waterstof dus, een stof die cruciaal is voor de energietransitie in de industrie en transportsector. Nederland wil een voorloper zijn door nu al te beginnen met de bouw van een kloppende infrastructuur, zodat we in de toekomst hét knooppunt voor duurzame energie worden van Europa. Een ambitie waar koning Willem-Alexander, met zijn duurzame ambities, meer dan achter staat. De koning kijkt dan ook graag mee in Duitsland, waar de regio Noordrijn-Westfalen de ambitie heeft om met waterstof een klimaatneutrale regio te worden. 

Lees verder onder de foto.

willem-alexander-wust
Koning Willem-Alexander ontmoet minister-president Wüst van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen.

Na een ontmoeting met minister-president Wüst bezoeken zij samen Chemiepark Marl. Daar gaat de koning in gesprek met diverse betrokkenen die waterstof gebruiken om te verduurzamen, zo meldt de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD). In de middag gaan de koning en de minister-president naar een onderzoeksinstituut voor brandstofcellen in Duisburg dat nauw samenwerkt met een Nederlandse partner. Ook het Testlab krijgt een bezoekje van het gezelschap. 

Lees verder onder de foto.

wa-duitsland-waterstof
Koning Willem-Alexander met heer H. Wüst, minister-president van Noordrijn Westfalen tijdens een bezoek aan Chemiepark te Marl in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen.

Bijzonder transport voor de koning 

Koning Willem-Alexander stapt vervolgens in een wel heel bijzondere auto. Deze auto rijdt namelijk puur op waterstof. Zodra de koning en Wüst aangekomen zijn in de haven van Duisburg, gaat het programma verder. Het bomvolle werkbezoek wordt afgesloten met een zogenoemd ‘trade dinner’ met 250 bedrijven. De staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, Hans Vijlbrief, houdt daar ook een toespraak.

Foto's: ANP/Simone Lamain

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--