Willem-Alexander ziet gevecht tegen corona in Haags ziekenhuis
Koning Willem-Alexander heeft donderdagochtend met eigen ogen gezien hoe in ziekenhuizen wordt gevochten tegen het coronavirus. De koning bracht een bezoek aan het Haaglanden Medisch Centrum (HMC) Westeinde en hoorde onder meer welke lessen zijn getrokken uit de eerste golf van de coronapandemie.
Willem-Alexander sprak met artsen, verpleegkundigen en laboranten op de Covid- en radiologie-afdelingen van het HMC. Hij kreeg te horen dat de werkbelasting in de tweede golf niet alleen hoog is op de intensive care. Ook de piekbelasting op de klinische Covid-afdeling van het HMC is flink toegenomen nu meer testen plaatsvinden en de behandelmogelijkheden zijn verbeterd. De radiologie-afdeling is weer zwaar belast vanwege de vele longfoto's die worden gemaakt en de druk op de acute zorg is hoger dan tijdens de eerste piek. Het ziekenhuis heeft daarbij ook nog te maken met meer medewerkers die in deze golf besmet raken.
Lees verder onder de foto's.
Het bezoek van de koning aan het Haagse ziekenhuis was het eerste openbare optreden na zijn veelbesproken herfstvakantie. Willem-Alexander vloog met zijn gezin naar zijn villa in Griekenland. Dat zorgde voor ophef omdat de regering een paar dagen eerder de bevolking had opgeroepen vooral thuis te blijven en geen onnodige reizen te maken. De vakantie werd afgebroken en in een historische videoboodschap gingen Willem-Alexander en Máxima diep door het stof. Het koningspaar zei dat het "pijn doet uw vertrouwen in ons beschaamd te hebben" en "wij blijven ons samen met u inzetten om het coronavirus eronder te krijgen".
Lees verder onder de foto's.
Alarmerende boodschap
Een steeds terugkerende vraag tijdens zijn werkbezoek was naar de verschillen tussen de eerste golf dit voorjaar en de tsunami - zoals de voorzitter van de Raad van bestuur het noemde - die nu aanzwelt. "In Den Haag lijkt de situatie nu op die in Brabant eerder dit jaar", was de alarmerende boodschap die Willem-Alexander te horen kreeg.
Dat levert bijvoorbeeld problemen op voor de opname van nieuwe coronapatiënten, of over het overnemen en herplaatsen daarvan. Bestuursvoorzitter Ingrid Wolf schetste het dilemma. "Neem je twee of drie patiënten over van een ander ziekenhuis met het risico dat je de volgende dag bedden tekort komt en zelf op zoek moet naar plaatsen? Dat is een probleem. Waar raken we de patiënten kwijt?"
Erg zwaar
Anders dan in het voorjaar gaat een deel van de reguliere ziekenhuiszorg nu nog wel door. Dat houdt in, zo hoorde de koning, dat met hetzelfde aantal mensen twee keer zoveel moet worden gedaan. Het inspringen van personeel van andere afdelingen voor de coronazorg is nu ook moeilijker. "Niet iedereen is al hersteld van de eerste golf. Het is moeilijk om hen weer te motiveren. Ze hebben het heel erg zwaar gehad", werd verteld op de Covid-afdeling, waar de koning op de gang werd bijgepraat.
Willem-Alexander was benieuwd of verplegers en artsen ook te maken kregen met een andere houding van patiënten en hun families. Dat was het geval, maar dat was gezien de angst en stress ook wel te begrijpen. Hij vroeg ook door naar de voors-en tegens van overplaatsingen en de mogelijkheden om mensen naar huis te sturen en ze een zuurstofapparaat mee te geven.
Op die manier zou in het ziekenhuis meer ruimte ontstaan, maar het bleek niet zo eenvoudig, mede vanwege de onvoorspelbaarheid van het virus. Helemaal somberheid was het niet. In de eerste golf kwamen patiënten zieker binnen dan nu, er kan ook sneller worden getest en ook de werkwijze op de ic is verbeterd, waarbij zeker een aantal verbeteringen ook ná corona gehandhaafd blijft.
Bron: ANP