Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Koningin Máxima deelt leuke anekdote over het zakgeld van haar dochters

16 april 2024 · Leestijd 3 min

Net als de meeste kinderen, kregen de dochters van koning Willem-Alexander en koningin Máxima vroeger zakgeld. Al is er wel discussie geweest over de hoogte van het bedrag. Dit vertelt de koningin op het jubileumcongres van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud).

Tijdens haar toespraak vertelt de koningin ook een leuke anekdote over haar dochters. "Mijn kinderen volgden nauwlettend de tabellen op NIBUDJong waarin je kan zien welk zakgeldniveau past bij welke leeftijd. En meer dan eens maakten ze me erop alert dat ze een verhoging verdienden. Ook hiervoor: dank u wel Nibud", zegt koningin Máxima.

Lees verder onder de video.

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

"Zakgeld is leergeld"

In een groot interview met Libelle vertelt koningin Máxima over de financiële opvoeding van haar drie dochters. “Financiële educatie werkt het best als deze is afgestemd op de situaties waar je op dat moment mee te maken krijgt. Zakgeld geven op jonge leeftijd is een mooi begin. Dat hebben wij ook gedaan bij onze dochters, onder het mom van ‘zakgeld is leergeld’'", zo valt te lezen in Libelle.

Lees verder onder de foto.

Alexia-Koningsdag-2022
Prinses Amalia, prinses Alexia en prinses Ariane tijdens Koningsdag 2022 in Maastricht.

"Als zij er onverstandig mee omgingen, moesten ze de consequenties aanvaarden. Op is op. Als kinderen wat ouder zijn, kun je ze wegwijs maken in begrippen als rente en financiële buffer."

Ook de prinsessen hebben een budget

"Onze kinderen moeten het ook doen met een budget. Als ze iets extra’s willen, moeten ze daarvoor werken", geeft Máxima toe aan Libelle. "Af en toe knijp ik, net zoals andere ouders, wel eens een oogje dicht als ze écht iets graag willen. Het uitgangspunt is echter dat ze niet meer geld kunnen uitgeven dan hun budget. Wij leren hen ook het belang van sparen en een financiële buffer."

Lees verder onder de foto.

Ariane Máxima Alexia Amalia Fotosessie Huis ten Bosch 2021
2021 – Een trotse moeder met haar drie dochters.

In 2022 vertelt de koningin al op de radio dat haar drie kinderen heel verantwoordelijk met geld omgaan. "Als zij dingen voor mij kopen, dan sturen zij mij daarna een tikkie", aldus de koningin. "We doen tegenwoordig alles digitaal. Al onderhandelen we eerst goed over de hoogte van de tikkie."

Foto's: ANP

Geschreven door

Renée Prenger

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--