Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Zien: Beatrix bezoekt tentoonstelling in Dordrecht

5 maart 2021 · Leestijd 2 min

Prinses Beatrix heeft dinsdagmiddag 9 december 2020 in het Dordrechts Museum de tentoonstelling 'Diepgeworteld. Bomen in de Nederlandse Schilderkunst' bezocht. Aanvankelijk was het de bedoeling dat ze deze in november zou hebben geopend, maar dat kon vanwege de museumsluiting en de toen geldende coronamaatregelen niet doorgaan.

Het museum organiseert de tentoonstelling ter gelegenheid van het vijftigjarig jubileum van de Bomenstichting. Prinses Beatrix is sinds 1992 beschermvrouw van deze organisatie die aandacht vraagt voor bomen in de stad en op het platteland. Beatrix nam die functie op zich kort na haar zilveren huwelijk, toen de Bomenstichting her en der bomen had geplant ter ere van het huwelijksjubileum.

Lees verder onder de foto's.

Groen mondkapje

"De expositie heeft onze stoutste verwachtingen overtroffen", aldus secretaris Hanna Hirsch van de Bomenstichting. Ze had voor de jubileumtentoonstelling gezocht naar een museum met monumentale bomen en het Dordrechts Museum voldeed met zijn eeuwenoude platanen en oude eiken aan die wens. "We hadden het niet beter kunnen treffen."

In het museum zijn 71 schilderijen te zien die de boom als hoofdthema hebben, maar die in uitwerking, techniek en presentatie enorm verschillen. "Ongelooflijk, al die verschillende interpretaties", merkte prinses Beatrix op tijdens haar rondgang. De prinses was in het groen gekleed en met een bijpassend groen mondkapje.

Winterlandschappen

De kunstwerken in het Dordrechts Museum zijn van Nederlandse schilders en beslaan een periode van zes eeuwen en komen uit Nederlands bezit. Dat leverde een welkome begrenzing op, zo vertelde gastconservator Wendela Burgemeister, die desondanks nog een hele klus had om de juiste schilderijen bij elkaar te brengen. "De groslijst was heel groot."

Beatrix liep vol bewondering langs de kunst. "Ontzettend inspirerend", zei ze. Bij een winterlandschap van Louis Apel merkte ze op dat die de schilderleraar was geweest van haar overgrootvader koning Willem III.

Lees verder onder de foto's.

Bron: ANP

Foto's: ANP / Bram Vreugdenhil

Blauw Bloed doet mee met de actie ‘Nederland plant bomen’! Hiermee roept de EO iedereen in Nederland op om de eigen provincie groener te maken. Dat kan heel simpel door een boom aan te schaffen. Doe je mee?

Ja, ik doe mee!

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--