Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Zien: Staatsbezoek aan Ierland begonnen

12 juni 2019 · Leestijd 2 min

De Ierse president Michael D. Higgins heeft koning Willem-Alexander en koningin Máxima woensdagmorgen aan het begin van hun staatsbezoek aan de Ierse republiek verwelkomd bij zijn ambtswoning, Áras an Uachtaráin in Phoenixpark in Dublin.

Vanwege de regen werd het geplande ceremonieel ingekort. Zo werd de 'fly-over' van de luchtmacht geschrapt en vond de begroeting door Ierse en Nederlandse schoolkinderen binnen plaats. Wel werden in het park 21 saluutschoten afgevuurd, en inspecteerde Willem-Alexander de opgestelde erewacht. Koningin Máxima en het presidentspaar keken vanuit de deuropening toe.

Lees verder onder de foto's.

Door de harde regen werd bij het paleis ook het luiden van de vredesbel geschrapt. Die bel staat sinds 2008 in de tuin opgesteld en herinnert aan de vredesakkoorden die op Goede Vrijdag 1998 zijn gesloten. Het traditionele planten van een boom - in het park staat ook de boom die koningin Beatrix in 1990 plantte - ging wel door.

Lees verder onder de Tweet.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Higgins (78) is bezig aan zijn tweede ambtstermijn. Hij volgde in 2011 Mary McAleese op en werd vorig jaar met overweldigende meerderheid herkozen. Higgins is de eerste Ierse president die een staatsbezoek heeft gebracht aan buurland het Verenigd Koninkrijk, twee jaar nadat de Britse koningin Elizabeth voor het eerst Ierland had bezocht.

Vanuit het paleis gaat het gezelschap voor een kranslegging naar de Garden of Remembrance, waar de strijders voor de Ierse onafhankelijkheid worden herdacht.

Bron: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--