Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Zien: Willem-Alexander en Máxima tonen kookkunsten in Oostenrijk

28 juni 2022 · Leestijd 4 min

De tweede dag van het staatsbezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima staat in het teken van onder meer sociale integratie, duurzaam bouwen en een ontmoeting met de Nederlandse gemeenschap in Oostenrijk. Ook wandelt het koningspaar door de oude binnenstad van Wenen en sluiten ze de dag af met een concert in het Wiener Konzerthau

Dinsdagochtend sprak het koningspaar in Wenen met een aantal vluchtelingen uit Oekraïne. Willem-Alexander en Máxima vroegen hen onder meer naar hun achtergrond, toekomstplannen en ervaringen tot nu toe in Oostenrijk.

Het gesprek vond plaats in Kulturhaus Brotfabrik, een cultureel centrum in de multiculturele Weense wijk Favoriten. Het centrum heeft als doel de sociale integratie van inwoners in de wijk de bevorderen, en nu helpen ze ook Oekraïners met het vinden van hun weg in Oostenrijk.

ANP-451055859

Aan het gesprek namen onder anderen een student, een docente en een actrice deel. Allen sloegen zij niet lang geleden op de vlucht voor het geweld in hun geboorteland. Willem-Alexander vroeg hen naar hun ervaringen in Oostenrijk en Máxima was benieuwd naar de rol van het buurthuis in hun leven nu. Actrice Anastasiia vertelde dat ze in de Brotfabrik met toneelspelen de gelegenheid krijgt om de ellende van zich af te spelen.

Een medewerkster van het centrum vertelde het koningspaar ook over de wijze waarop de multiculturele groep van vrijwilligers hier echt een voordeel is in de opvang van de Oekraïners. Aan tafel zit ook een uit Irak afkomstige vluchteling. Hij is jaren geleden in Oostenrijk gekomen en is nu vrijwilliger op het treinstation in Wenen.

Kookkunsten

Tijdens het bezoek hielpen de koning en koningin met het bereiden van een maaltijd. De koning had vooraf weinig vertrouwen in de kookkunsten van hem en zijn vrouw. "Arme mensen die dit straks op moeten gaan eten", grapte hij bij aankomst.

De kookclub van Kulturhaus Brotfabrik heeft als doel mensen uit de multiculturele wijk Favoriten elkaar te laten ontmoeten. Oostenrijkse gerechten worden daarbij gecombineerd met streekgerechten uit andere delen van de wereld.

In de keuken van het cultureel centrum kreeg het koningspaar hulp van vrijwilligers. Ook bondspresident Alexander Van der Bellen en zijn vrouw hielpen een handje mee bij de bereiding. De koning maakte een Oostenrijks aardbeiengebak, terwijl Máxima met een deegroller in de weer was om het deeg van de pitabroodjes uit te rollen.

ANP-451055761

De meegereisde fotografen buitelden over elkaar heen om het kokende koningspaar vast te leggen. Zo vaak komt het niet voor dat de royals zelf in de weer zijn in de keuken, zo vertelde Willem-Alexander tegen de vrijwilliger met wie hij aan het kookeiland stond. Alleen op vakantie willen ze nog weleens uitgebreid koken, vertrouwde hij haar toe.

Op de vraag van de fotografen of de koning even naast zijn vrouw wilde gaan staan, grapte hij dat "levensgevaarlijk" te vinden. Toch deed hij het. Zelf de deegroller vasthouden wilde hij in eerste instantie niet, maar hij liet zich toch overhalen. De koning had duidelijk zin in een lolletje, want vlak voor de fotografen de keuken verlieten, pakte hij hard lachend tóch even de deegroller op.

ANP-451055578

De ochtend wordt afgesloten in de wijk Sonnwendviertel, een wijk gericht op toekomstbestendig bouwen. De koning blikte daar maandagavond in zijn toespraak op het staatsbanket in Slot Belvedere al even op vooruit. "Wij laten ons graag door u inspireren", zei hij over de manier waarop Wenen invulling geeft aan onderwerpen als leefklimaat en de sociale samenhang in wijken en steden.

Koffiehuis

Ook naar het geplande bezoek aan een traditioneel Weens koffiehuis kijkt het koningspaar uit. "Een bezoek aan Wenen is natuurlijk niet compleet zonder bezoek aan een koffiehuis", stelde de koning op het galadiner. "We gaan het morgen ervaren en verheugen ons erop." Het etablissement wordt aangedaan tijdens een stadswandeling waarbij ook de Nationale Bibliotheek op het programma staat. De royals reizen daarvoor per tram naar het stadshart.

Na een lunch met bondskanselier Karl Nehammer worden Willem-Alexander en Máxima aan het eind van de middag op de Nederlandse residentie ontvangen door de Nederlandse gemeenschap. De dinsdag wordt afgesloten in het Wiener Konzerthaus. Als dank voor de gastvrijheid biedt het koningspaar de Oostenrijkse bondspresident Van der Bellen een concert aan van het Nederlands Kamerkoor.

Houd dit artikel in de gaten voor meer foto's en informatie over het staatsbezoek.

ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--