Zij zouden geen koning of koningin worden, maar werden het toch
Voor de meeste koningen en koninginnen is het al vanaf het moment dat ze ter wereld komen duidelijk: zij worden op een zeker moment koning of koningin. Als troonopvolgers zullen zij hun vader of moeder opvolgen wanneer deze sterft of afstand doet van de troon. Al vanaf hun jonge jaren maken ze zich klaar voor het toekomstige koningschap. Toch gaat dit niet in alle gevallen op. Deze vijf vorsten zouden helemaal geen koning of koningin worden, maar werden het uiteindelijk toch.
George V
George Frederik Ernst Albert van het Verenigd Koninkrijk werd in 1865 geboren als tweede zoon van de latere koning Edward VII. Je leest het al: hij was de tweede zoon. En dat betekende dat het koningschap was weggelegd voor zijn oudere broer prins Albert Victor. Die zou hun vader opvolgen als koning, als hij op zijn beurt koningin Victoria had opgevolgd. Toch liep alles anders dan verwacht. Albert Victor stierf in 1892 aan een longontsteking en daarmee veranderde het leven George voorgoed. Hij zou, na zijn vader, koning worden van het Verenigd Koninkrijk.
Lees verder onder de foto.
George VI
Zou het hem in de naam zitten? Ook voor koning George VI was het bij zijn geboorte namelijk niet de bedoeling dat hij koning zou worden. Prins Albert Frederick Arthur George, de latere koning George VI, werd namelijk geboren als tweede zoon van koning George V en zijn vrouw Mary. Zijn oudere broer prins Edward was de troonopvolger en volgde hun vader bij diens overlijden in 1936 ook daadwerkelijk op. Maar het liep anders dan verwacht. Edward VIII wenste te trouwen met de Amerikaanse Wallis Simpson, maar kreeg daar omdat zij al twee keer gescheiden was geen goedkeuring voor. Daarop besloot hij af te treden en was het zijn jongere broer Albert die als koning George VI op de troon kwam.
Lees verder onder de foto.
Koningin Elizabeth
En van koning George VI gaan we direct door naar zijn oudste dochter, koningin Elizabeth. Ze werd uiteindelijk de op één na langst regerende vorst ooit, maar toen ze geboren werd, was er nog helemaal geen sprake van een toekomstig koningschap. En dat had natuurlijk alles te maken met het verhaal van haar vader, toen nog prins Albert. Zijn oudere broer Edward volgde hun vader koning George V op als koning van het Verenigd Koninkrijk, maar dat was slechts van korte duur. De afloop is bekend: koning Edward VIII trad af en zijn broertje Albert werd de nieuwe koning, George VI. Zijn oudste dochter werd daarmee de eerste in lijn voor troonopvolging en zou uiteindelijk in 1952 de Britse troon bestijgen.
Lees verder onder de foto.
Koning Albert II
Ook buiten het Verenigd Koninkrijk zijn er vorsten van wie er in eerste instantie niet op gerekend werd dat zij deze functie zouden vervullen. Eén daarvan is koning Albert II van België, die werd geboren als tweede zoon van koning Leopold III en koningin Astrid. Zijn oudere broer Boudewijn kwam in 1951 op de troon en logischerwijs zou hij worden opgevolgd door een van zijn kinderen. Maar het huwelijk van Boudewijn en zijn vrouw Fabiola bleef kinderloos, waardoor zijn jongere broer Albert eerste in lijn was voor de troonopvolging. In 1993 overleed Boudewijn aan een hartstilstand. Albert was toen al bijna 60 en velen dachten destijds dat het koningschap over zou gaan op Filip, de oudste zoon van Albert en dus de oudste neef van Boudewijn. Maar het liep anders: Albert werd koning en zou twintig jaar op de troon blijven.
Lees verder onder de foto.
Koning Abdullah
Bij koning Abdullah is het verhaal weer net even anders. Hij werd in 1962 geboren en was op dat moment de eerste in lijn van de troonopvolging. Maar in 1965 benoemde koning Hussein zijn broer prins Hassan tot de kroonprins van Jordanië. Abdullah was nog maar een peuter en Hassan een intelligente 19-jarige. Meer dan 30 jaar was Hassan de kroonprins van het land. Maar daar kwam verandering in toen de terminaal zieke koning Hussein plotseling zijn zoon Abdullah benoemde tot kroonprins, iets dat het leven van Abdullah en zijn vrouw Rania drastisch veranderde. De twee hadden slechts een paar weken om zich voor te bereiden. Op 7 februari 1999 overleed koning Hussein en werd Abdullah ingehuldigd als koning.
Beeld: ANP