Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Zo vader, zo zoon: de koninklijke editie

20 juni 2021 · Leestijd 5 min

Vandaag is het Vaderdag. Wij zetten op deze zondag de koninklijke vaders in het zonnetje! Bekijk hier de bijzondere band tussen zeven koninklijke vaders en hun zonen.

Prins Constantijn en Claus-Casimir

Constantijn en Claus-Casimir tijdens het fotomoment in Lech in 2020.
Mannen onder elkaar: Constantijn, Claus-Casimir en Willem-Alexander tijdens het fotomoment in Lech in 2020.

Prins Constantijn heeft een goede band met zijn zoon, Claus-Casimir. De vader en zoon zijn allebei gek op voetbal. Als het even kan, staat Constantijn op zaterdag langs de lijn bij een voetbalwebstrijd van zijn zoon. Nu wat minder waarschijnlijk, gezien Claus-Casimir op school zit in Schotland. Constantijn weet altijd zijn zoon en het team goed aan te moedigen. Vroeger speelde de prins zelf ook voetbal in Baarn. 

Lees verder onder de foto. 

Prins Charles en prinsen William en Harry

Prins Charles is zoon, vader en grootvader. Toen prinsen William en Harry geboren waren, was het hun moeder Diana die hen mee nam op koninklijke tournees en naar evenementen. Prins Charles nam de jongens mee op avontuur: naar zijn boerderij Broadfield of naar Balmoral, het landgoed van de koninklijke familie in Schotland.

Ook bij toneelstukken van de lagere school was hij aanwezig. Hij lachte dan altijd nét op het verkeerde moment, vertelden zijn zoons in een documentaire van ABC News. Ook schreef hij wel eens handgeschreven briefjes, maar wat er op stond was vaak een raadsel voor William en Harry vanwege het warrige handschrift van hun vader.

Lees verder onder de foto's.

Charles is ook een liefdevolle grootvader voor zijn kleinkinderen. Kijk maar naar deze foto's!

Prins William en prins George

Een lief vader-zoon moment.
Een lief vader-zoon moment.

Prins William is sinds 2013 vader. Kort na de geboorte van prins George vertelt prins William liefdevol over zijn oudste zoon aan CNN: "Hij is een beetje een boefje, zal ik maar zeggen. Hij doet me denken aan mijn broer of ik toen ik jonger was (...). Hij groeit eigenlijk vrij snel. Maar hij is een kleine vechter - hij kronkelt nogal wat rond en wil niet al te veel slapen."

Lees verder onder de foto. 

Samen ontdekken.
Samen ontdekken.

Bij William en Catherine is stabiliteit thuis heel belangrijk. Zo vertelt in 2017 William aan het tijdschift GQ: "Ik wil mijn kinderen opvoeden in een gelukkige, stabiele, veilige wereld. Dat is belangrijk voor ons beiden als ouders. Ik wil dat George opgroeit in een echte leefomgeving, en niet achter paleismuren. Hij moet daarbuiten zijn."

Lees verder onder de foto. 

En dat doen ze ook. William en Catherine gaan vaak op stap met hun kinderen. William en George vinden het allebei heel leuk voetbalwedstrijden te bezoeken.

Prins Harry en Archie

Harry en Archie in Canada.
Harry en Archie in Canada.

Het vaderschap is Harry op het lijf geschreven: "Het is het geweldigst dat ik me ooit had kunnen voorstellen", reageert hij in een interview op de dag van de geboorte. Kort na de geboorte van Archie is Harry in Den Haag vanwege de Invictus Games. Dan zegt hij dat de geboorte van zijn zoon hem "een nieuwe focus en doelen in het leven gegeven heeft". In april van dit jaar schrijft The Telegraph dat Harry en Meghan hun nieuwe stichting naar hun zoon willen vernoemen: Archewell. In Los Angeles zetten Harry en Meghan nu hun gezinsleven voort. 

In juni 2021 is het stel weer vader en moeder geworden, dit keer van een dochtertje: Lilibet Diana, roepnaam Lili. Helaas hebben we hier nog geen mooie kiekjes van!

Lees verder onder de foto.

Prins Daniel en prins Oscar

Even gek doen in de speeltuin.
Even gek doen in de speeltuin.

De Zweedse prins Daniel wordt in 2016 vader van zijn zoon Oscar. De twee zijn vanaf zijn geboorte al onlosmakelijk met elkaar verbonden. Beiden hebben de naam Olof in hun naam. Vader en zoon gaan er graag samen op uit. Het liefst de natuur in, bij het Hagapaleis of zoals in de foto hieronder, ravotten in de speeltuin. In 2017 bezoekt prins Oscar samen met zijn ouders de naar hem vernoemde natuurspeeltuin in Skåne. Oscar ontdekt de speeltuin met zijn vader aan zijn zij.

Lees verder onder de foto. 

Kroonprins Frederik en prins Christian

Kroonprins Frederik en zijn oudste zoon Christian hebben een speciale band. In zijn toespraak na de geboorte van zoon Christian in 2005 zegt Frederik dat hij tijdens de geboorte een traan heeft gelaten. Ook is de geboorte een 'enorme verrassing' omdat hij niet weet of zijn eerstgeborene een jongen of een meisje is.

Beiden delen dezelfde interesses. In mei 2020 bezoeken ze samen een esport team: een sport waarbij spelers een multiplayer-videogame spelen op hoog niveau. De vader en zoon kijken mee met een training en mogen zelf ook even meedoen. Als toekomstig troonopvolger duikt Christian vaak op aan de zij van zijn vader en grootmoeder, koningin Margrethe. 

Lees verder onder de foto's.

Koning Abdullah en kroonprins Hussein

De Jordaanse koning Abdullah en zijn 25-jarige zoon Hussein zijn bijna elke dag samen. Bij vergaderingen, ontmoetingen en evenementen zijn ze samen van de partij. Als toekomstig koning leert Hussein alle kneepjes van het vak van zijn vader. Koningin Rania schrijft op Instagram dat ze veel van Abdullah in haar zoon terug ziet. Een gedeelde passie van vader en zoon is het leger. Beiden doen regelmatig mee aan trainingen. 

Foto's: AlHusseinJo / ANP / ClarenceHouse / DetDanskeKongehus / Kongehuset.se

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--