Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Kijk: Zo wordt het nieuwe Oranjevaasje gemaakt

27 maart 2021 · Leestijd 2 min

Speciale gelegenheden binnen de koninklijke familie worden al bijna honderd jaar gevierd met een speciaal gemaakt vaasje. Royal Leerdam Crystal maakt deze sinds 1927. Zo werd het eerste vaasje gemaakt voor de 18e verjaardag van Juliana en wordt er nu hard gewerkt aan een speciaal vaasje voor de 50e verjaardag van koningin Máxima.

In de glasblazerij van het Nationaal Glasmuseum in Leerdam geven glasblazers Gert Bullée en Henk Verweij Blauw Bloed een exclusief kijkje bij het maken van de Oranjevaasjes. Ze laten in de video twee keer zien hoe ze het Oranjevaasje maken.

Kunstenares Ans Markus maakte het ontwerp ter ere van de vijftigste verjaardag van koningin Máxima. “Ik vond het een grote eer het Oranjevaasje te mogen ontwerpen” vertelt Markus. Het gevoel voor stijl en mode van koningin Máxima heeft Markus geïnspireerd tot het ontwerpen van een vaasje dat veel weg heeft van een avondjurk.

Van het nieuwe Oranjevaasje 'Máxima 50' worden 350 exemplaren gemaakt.

Het proces

Bij het maken van dit speciale Oranjevaasje wordt begonnen bij het maken van de kleur; in dit geval oranje. Vervolgens wordt er een aantal keer vloeibaar glas bij gevoegd tot de juiste hoeveelheid is bereikt. Ondertussen wordt het glas met de hand tot de juiste vorm gevormd. Het zachte glas wordt vervolgens in een ijzeren mal geblazen. Hierdoor ontstaan de richeltjes in het vaasje. Nog even goed vormen en dan kan het typische glasblazen beginnen.

Door het glas snel heen en weer te draaien in de mal en ondertussen met bolle wangen te blazen, wordt ervoor gezorgd dat alles mooi gelijk verdeeld wordt en de richeltjes recht blijven. Na het blazen wordt het vaasje nog heel even bijgevormd met de hand en kan hij vervolgens in de afkoeloven. 

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--