Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Eerste beelden: koningsparen en prinses Amalia schitteren tijdens staatsbanket

17 april 2024 · Leestijd 3 min

Pracht en praal in Amsterdam! Koning Willem-Alexander en koningin Máxima dineren woensdagavond met koning Felipe en koningin Letizia op het Koninklijk Paleis in Amsterdam. Prinses Amalia maakt haar debuut en prikt voor het eerst een vorkje mee tijdens het staatsbanket. Bekijk de prachtige foto's hieronder.

Woensdagochtend worden Felipe en Letizia, de koning en koningin van Spanje, ontvangen op de Dam in Amsterdam. Na een welkomstceremonie staat er een druk programma op koning Willem-Alexander en koning Felipe te wachten. In de avond komt het gehele gezelschap, met koningin Máxima, koningin Letizia én prinses Amalia, bij elkaar voor het staatsbanket. Ook de prinsessen Beatrix en Margriet schuiven aan.

Prinses Amalia maakt debuut

Prinses Amalia zal deze avond waarschijnlijk niet snel vergeten, want het is de eerste keer dat ze bij een staatsbanket aanwezig is. Voorafgaand aan het staatsbezoek heeft Amalia een bijzonder cadeau gekregen van de Spaanse koning. Hij heeft de prinses namelijk een belangrijke onderscheiding toegekend: het Grootkruis in de Orde van Isabella de Katholieke.

Lees verder onder de foto's.

amalia_staatsbanket
Prinses Amalia straalt tijdens haar eerste staatsbanket.
staatsbezoek_spanje
Beide koningsparen en prinses Amalia poseren voor een foto. Ook de prinsessen Beatrix en Margriet zijn aanwezig.

Koninklijke dankbaarheid

Traditiegetrouw houden beide staatshoofden vanavond een toespraak. Koning Willem-Alexander grijpt tijdens het staatsbanket de kans om koning Felipe te bedanken dat prinses Amalia een jaar lang in Madrid kon wonen en studeren. In zijn toespraak noemde de koning de hulp die zijn Spaanse collega daarbij gaf "een ontroerend bewijs van vriendschap in een moeilijke tijd". Vanwege zware bedreigingen heeft prinses Amalia een lange tijd in Spanje doorgebracht, zo werd afgelopen dinsdag al bekend.

Lees verder onder de foto's.

koning_spanje
Koning Willem-Alexander houdt een toespraak.
máxima_staatsbanket
Koningin Máxima draagt het diadeem met de Stuart-diamant.
amalia_staatsbanket
Prinses Amalia dineert mee tijdens het staatsbanket.
staatsbezoek_spanje
Na afloop van de toespraken wordt een toost uitgebracht.
Letizia_2024
Koningin Letizia.
staatsbezoek_spanje
Beide koningsparen toosten met elkaar.

Mode

Tijdens een staatsbanket gaat het natuurlijk ook een beetje om de glitter en glamour. Daarom nemen we de outfits van de dames even onder de loep. Koningin Máxima schittert in een lichtblauwe avondjurk van Jan Taminiau. Haar Spaanse collega koningin Letizia kiest voor een donkerblauw ontwerp. Prinses Amalia draagt tijdens haar debuut een donkerblauwe japon. Op haar hoofd draagt ze het pauwenstaartdiadeem. Prinses Beatrix heeft geen nieuwe avondjurk aan, ze kiest namelijk voor een japon die ze droeg tijdens Prinsjesdag 2002.

Lees verder onder de foto.

staatsbezoek_spanje
Het gezelschap poseert voor een foto in het Koninklijk Paleis in Amsterdam.

Genodigden

De Spaanse en Nederlandse royals zijn niet de enige aanwezigen op het staatsbanket. Ook modeontwerper Jan Taminiau, voetballer Frenkie de Jong en Rafael van der Vaart maken hun opwachting.

jan taminiau
Modeontwerpen Jan Taminiau schudt de hand van koning Willem-Alexander voorafgaand aan het staatsbanket. Koningin Letizia zit op een stoel.
jan taminiau
Jan Taminiau schudt de hand van Koningin Máxima. De koningin draagt een avondjurk van de ontwerper.
Frenkie de jong
Voetballer Frenkie de Jong mag ook een vorkje meeprikken tijdens het staatsbanket.
Rafael van der vaart
Ook voetballer Rafael van der Vaart is van de partij.

Beeld: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--