Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Déze Nederlandse royal heeft een bijzonder autosportverleden

1 april 2024 · Leestijd 3 min

Op 16 juni 1966 verzamelen 139 sportieve auto's zich op de boulevard in Scheveningen voor de SLS Rally, destijds één van de grootste autosportritten van Nederland. In het deelnemersveld komen de meest stoere en brute auto's voorbij. Toch is het een klein onopvallend Dafje dat in het bijzonder de aandacht trekt.

Incognito

De coureur van het kleine Dafje verschijnt 's morgens op zeer onopvallende wijze aan de start. In tegenstelling tot veel andere deelnemers, is hij netjes in pak gekleed. Iedereen weet wel wie hij is, maar respecteert zijn verzoek om tijdens de wedstrijd min of meer incognito te blijven. Zijn naam? Pieter van Vollenhoven.

Lees verder na de foto.

1966: Pieter van Vollenhoven bij de start van de SLS Rally op de boulevard in Scheveningen
1966: Pieter van Vollenhoven bij de start van de SLS Rally op de boulevard in Scheveningen.

Fanatiek sporter

In zijn jeugd ontwikkelt Pieter van Vollenhoven een grote passie voor sport. In zijn schooljaren doet hij veel aan tennis en hockey. Als student beoefent hij vooral roeien en judo. In de laatstgenoemde tak van sport weet Pieter zelfs een groene band te halen. Zijn favoriete sport daarentegen is de rallysport, een hobby die hij in zijn studententijd veel beoefent.

Lees verder na de foto.

1965 - Pieter van Vollenhoven tijdens één van de rally's waaraan hij heeft meegedaan
1965 - Pieter van Vollenhoven tijdens één van de rally's waaraan hij heeft meegedaan.

Successen en verloving

Begin jaren zestig is Pieter van Vollenhoven niet alleen een fanatiek sporter. Achter het stuur van zijn Volkswagen Kever is hij bijzonder behendig en snel. In 1964 gaat hij er tijdens de Scheveningen-Luxemburg-Scheveningen Rally met de eerste prijs in zijn klasse vandoor. In 1966 probeert hij dat huzarenstukje te herhalen achter het stuur van een DAF, maar komt dan niet verder dan de vijfde plaats. Op dat moment is hij al verloofd met prinses Margriet. Een jaar later, op 10 januari 1967, stappen de twee in het huwelijksbootje.

Lees verder na de foto.

1967 - Het kerkelijk huwelijk van prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven in de St. Jacobskerk in Den Haag
1967 - Het kerkelijk huwelijk van prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven in de St. Jacobskerk in Den Haag.

Zo vader, zo (klein)zoon

Door in het huwelijk te treden met prinses Margriet komt er ook een einde aan zijn avonturen in de autosport. Toch stopt het verhaal hier niet, want autosport zit duidelijk in het bloed van de Van Vollenhovens. Zijn zonen, prins Bernhard en prins Pieter-Christiaan, zijn ook regelmatig achter het stuur van een racewagen te vinden. Sinds maart 2019 is prins Bernhard bovendien de trotse eigenaar van het circuit van Zandvoort. Ook kleinzoon Samuel van Vollenhoven heeft de smaak inmiddels aardig te pakken en deelt net als zijn vader en opa een grote passie voor het racen.

Lees verder na de foto.

Oktober 2013: Prins Pieter-Christiaan Racing Team Holland
2013 - Prins Pieter-Christiaan van Racing Team Holland tijdens de training voor het Europees kampioenschap GT4 op het Circuit Zandvoort.

DAF Museum

Hoewel de inmiddels 84-jarige Pieter van Vollenhoven het nu wat rustiger aan doet op sportief gebied, heeft hij zijn passie voor auto's nooit verloren. Hij is nog altijd een graag geziene gast in het DAF-museum, het museum dat hij in 2019 mocht heropenen.

2019 - Pieter van Vollenhoven tijdens de heropening van het DAF museum in Eindhoven
2019 - Pieter van Vollenhoven tijdens de heropening van het DAF museum in Eindhoven.

Beeld: ANP

Geschreven door

Mitchel van der Hoef

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--