Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Bekijk: De royals in traditionele kostuums

11 januari 2021 · Leestijd 3 min

Baljurken, stijlvolle pakken, en glimmende accessoires… zo zijn we gewend om onze royals te zien. Maar af en toe maken ze een uitstapje naar de traditionele kostuums van hun land. Wij zetten de mooiste foto’s én weetjes over deze bijzondere kleding op een rij.

Zweden: Sverigedräkten

De naam voor het algemene Zweedse kostuum is Sverigedräkten. Het dateert uit begin twintigste eeuw, toen de Zweedse bevolking wilde voorkomen dat westerse modetrends hun cultuur binnenkwamen. Het kostuum werd zo populair dat Victoria van Baden, de koningin van Zweden vanaf 1907, het ook graag droeg. Vandaag de dag dragen de Zweedse royals deze kleding meestal op de nationale feestdag.

Noorwegen: Bunad

‘Bunad’ is een Noorse verzamelnaam die zowel oudere en nieuwe kleding omvat. Net als de Zweedse tegenhanger kwam dit type kledingstuk begin 1900 tot stand. We zien de Noorse koninklijke familie dit soort kleding dragen tijdens een aantal openbare ceremonies. Zo kreeg prinses Ingrid Alexandra in 2019 ter gelegenheid van haar confirmatie in de kerk haar eigen bunad. Tijdens de confirmatie van haar broertje Sverre Magnus hadden zowel Ingrid Alexandra als kroonprinses Mette-Marit een bunad aan.

Nederland: Feria de Abril

We hebben enkele royals gezien die hun eigen cultuur representeren, maar sommige royals omarmen een andere cultuur. In 2019 bezochten de Oranjes het feest Feria de Abril in Sevilla. Op die dag zijn er in de Spaanse stad stierengevechten, paardenraces en flamencodansen te zien. De familie bezocht de stad omdat Willem-Alexander en Máxima elkaar hier ooit ontmoetten. Extra reden om kleurrijke flamencojurken aan te trekken!

Juliana_Zeeus-Vlaanderen_kostuum_1918.jpg

Ook kunnen we niet de prachtige Nederlandse klederdracht vergeten. Hier draagt prinses Juliana een kostuum uit Axel, tijdens een bezoek aan Zeeuws-Vlaanderen in 1918.

Japan: Kimono

Voor de Japanse keizerlijke familie is het gebruikelijk een kimono te dragen. In 2006 was prinses Aiko met deze schattige kimono te zien bij een traditionele ceremonie in het paleis om te vieren dat ze van baby tot kind was opgegroeid. Eigenlijk heet het anders, een uchiki. Aiko draagt hier ook een kosode, een soort broek. In 2020 droeg prins Akishino een ceremoniële dracht voor zijn officiële audiëntie bij de keizer. Nog opmerkelijker zijn de traditionele trouwkostuums voor de keizersparen. Kroonprinses Michiko en kroonprinses Masako waren beide kleurrijk en indrukwekkend gekleed voor hun huwelijken.

Monaco: traditionele Monegaskische picknick

Voor de jaarlijkse picknick in Monaco worden de tweeling Jacques en Gabriella vaak gezien in een traditioneel pakje. Gabriella draagt dan een gestreepte rok.

Schotland: kilt

Onder de leden van de Britse koninklijke familie worden prins Philip en prins Charles nog regelmatig gespot met een kilt. Prins Charles heeft de titel hertog van Rothesay, een titel die traditioneel wordt gegeven aan de erfgenaam van de Schotse troon. Als gevolg draagt hij af en toe een kilt voor ceremoniële gelegenheden en andere opdrachten in Schotland.

Jordanië

Terwijl koningin Rania's garderobe zelden Jordaanse kledingstukken bevat, is ze wel een aantal keer gezien in jurken met traditionele kleurrijke patronen. Of neem de foto’s van haar met haar kinderen op de Jordaanse Onafhankelijkheidsdag. Hier dragen haar zonen zogeheten keffiyeh op hun hoofd, een bekende Arabische sjaal.

Foto's: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--