Foto-overzicht: royals in hun traditionele kleding
Grote kans dat je bij kleding van een royal meteen moet denken aan galajurken, stijlvolle pakken en glimmende accessoires. Maar af en toe maken ze een uitstapje naar hun traditionele kleding. Wij zetten de mooiste foto’s van royals in klederdracht op een rij.
Nederlandse klederdracht
We beginnen dit overzicht met een bijzondere foto van prinses Juliana. In 1922 wordt de prinses op de foto gezet met traditionele klederdracht uit Axel. In 1924 bezoekt de prinses Zeeuws-Vlaanderen en draagt ze voor de gelegenheid de klederdracht.
Lees verder onder de foto's.
Zweden: Sverigedräkten
De Zweedse naam voor het de klederdracht in Zweden is Sverigedräkten. De Zweedse klederdracht zoals we die nu kennen bestaat nog niet zo lang. Aan het begin van de 19e eeuw maakt Märta Emilia Matilda Jörgensen een ontwerp voor de klederdracht die we tegenwoordig zien in Zweden. De oorspronkelijke klederdracht voor vrouwen zit erg strak rond de taille, en dit nieuwe ontwerp voorziet van meer ademruimte. Märta Jörgensen kiest voor een ontwerp met de nationale kleuren van Zweden: blauw en geel.
Lees verder onder de foto's.
Vandaag de dag zien we deze klederdracht voorbijkomen tijdens de nationale feestdag op 6 juni. Het blauw met gele kostuum is echter niet de enige traditionele klederdracht die gedragen wordt in het Scandinavische land. Per regio kan de stijl verschillen. Zo verschijnt prinses Sofia, de vrouw van prins Carl Philip, tijdens de doop van prins Gabriel in 2017 in de klederdracht van Älvdalen.
Lees verder onder de foto's.
Noorwegen: Bunad
De Noorse Bunad wordt gedragen tijdens feestelijke gelegenheden, maar vooral tijdens de nationale feestdag op 17 mei. Elke regio in Noorwegen heeft een Bunad met uniek ontwerp. De traditonele klederdracht vertegenwoordigt de Noorse cultuur; de ontwerpen van de verschillende kostuums zijn geïnspireerd door jurken, geschilderde rozen en houtsnijtradities uit het boerenleven van vroeger. We zien de Noorse koninklijke familie dit soort kleding dragen tijdens een aantal openbare ceremonies. Zo ontvangt prinses Ingrid Alexandra in 2019 ter gelegenheid van haar confirmatie in de kerk haar eigen Bunad.
Lees verder onder de foto's.
Denemarken
In dit overzicht mag de Deense koninklijke familie natuurlijk niet ontbreken; daar zijn veel leuke beelden van. Zo verschijnt koningin Mary in Groenlandse klederdracht tijdens het eerste bezoek van koning Frederik en koningin Mary aan Groenland als koning en koningin. De koningin begroet de Groenlandse menigte in de nationale klederdracht van het eiland, ook wel de kallaalisuut genoemd.
Lees verder onder de foto's.
Mary is niet de enige Deense die deze klederacht heeft aangetrokken. In 2021 zien we koningin Margrethe in hetzelfde kleurrijke kostuum. Ze draagt de klederdracht ter ere van Ollortuneq, de nationale feestdag van Groenland.
Lees verder onder de post.
Als we in de archieven duiken vinden we ook beelden van het Deense gezin in de traditionele klederdracht van Denemarken. In 2018 doet het gezin de Faeröer Eilanden aan en trekt voor de gelegenheid de traditionele klederdracht uit de kast.
Lees verder onder de foto's.
Japan: Kimono
Voor de Japanse keizerlijke familie is het gebruikelijk een kimono te dragen. Zo verschijnen de vrouwen van de keizerlijke familie tijdens de jaarlijkse keizerlijke tuinfeesten in traditionele en kleurrijke kimono's. In 2006 is prinses Aiko, de dochter van keizer Naruhito en keizerin Masako, met een kimono te zien. Het gezin viert met een traditionele ceremonie in het paleis dat ze van baby tot kind is opgegroeid. Eerder dit jaar kwam het nieuws naar buiten dat prinses Aiko is afgestudeerd aan de Gakushuin-universiteit in Tokio. Voor de feestelijke afstudeerceremonie draagt de prinses tradionele Japanse klederdracht.
Lees verder onder de foto's.
Monaco
Van prins Jacques en prinses Gabriella, de tweeling van prins Albert en prinses Charlène, zijn ook leuke beelden in traditionele kleding. Tijdens de jaarlijkse picknick in Monaco wordt de tweeling voor de gelegenheid een traditioneel Monegaskisch pak aangetrokken.
Lees verder onder de foto's.
Schotland: Kilt
Koning Charles verschijnt regelmatig in een Schotse kilt. De vorst is van jongs af aan op de foto gezet met een kilt, zowel voor persoonlijke als privé-aangelegenheden. leuk feitje: Schotse mannen verschijnen in een kilt op bruiloften, ook al zijn die niet van iemand die Schots is.
Beeld: ANP/Nationaal Archief/Koninklijke Bibliotheek
Geschreven door
Lydia Reitsma