Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Leuk nieuws uit Japan: prinses Aiko is afgestudeerd

23 maart 2024 · Leestijd 2 min

Prinses Aiko, de dochter van keizer Naruhito en keizerin Masako van Japan, heeft haar studie aan de Gakushuin-universiteit in Tokio met succes afgerond. Afgelopen woensdag vierde de prinses haar succes met een afstudeerceremonie. Lees verder om erachter te komen wat haar volgende stap is.

De 22-jarige prinses studeerde Japanse literatuur aan de universiteit. Daarnaast volgde ze lessen in het Engels en in het Spaans. Prinses Aiko vertelde tegen de lokale pers dat ze veel dingen heeft geleerd en mooie jaren heeft gehad. "Ik ben ook blij en dankbaar dat ik geweldige docenten en vrienden heb ontmoet".

Lees verder onder de foto's.

Prinses Aiko
De prinses is tijdens haar afstudeerceremonie gehuld in traditionele Japanse kleding.
prinses Aiko
Achter de prinses zien we de Gakushuin-universiteit.

Het Rode Kruis

In januari deelde het Japanse hof al het nieuws dat prinses Aiko na haar afstuderen zal gaan werken bij het Rode Kruis in Tokio. In een statement liet de prinses weten dat ze "altijd interesse heeft gehad" in het Rode Kruis. Haar werkzaamheden daar zal ze combineren met haar officiële taken voor de Japanse keizerlijke familie.

Lees verder onder de foto.

prinses Aiko
De prinses loopt in 2023 met mondkapje naar haar college van de universiteit.

Zo vader, zo dochter

De prinses is niet de enige studiebol in het gezin. Zo studeerde haar vader, keizer Naruhito, ook aan de Gakushuin-universiteit in Tokio en volgde later een postdoctorale opleiding aan het Merton College in het Engelse Oxford.

Lees verder onder foto.

kroonprins Naruhito
Keizer Naruhito heeft in zijn jonge jaren aan dezelfde universiteit als prinses Aiko gestudeerd.

Geen troonopvolgster

Aiko is het enige kind van keizer Naruhito en keizerin Masako, maar is desondanks geen troonopvolgster. In Japan mogen alleen mannelijke leden van de keizerlijke familie de troon bestijgen. De geboorte van prinses Aiko zorgde voor een debat in Japan over de wet die dit bepaalt. Hoewel er acht keizerinnen in de Japanse geschiedenis hebben geregeerd, vinden conservatieve Japanners dat dit een uitzondering moet blijven. Haar oom Akishino is nu de kroonprins.

Lees verder onder de foto.

Akishino
Akishino, de oom van prinses Aiko, is de kroonprins.

Veelzijdige prinses

Aiko is niet alleen een literatuurliefhebber, maar ook kunstzinnig en muzikaal. Op haar achtste verjaardag maakt het Japanse hof bekend dat Aiko houdt van kanji-karakters schrijven (Chinese karakters die gebruikt worden in het Japanse schrijfsysteem), kalligrafie, het spelen van piano en viool, en het schrijven van poëzie.

Foto's: ANP

Geschreven door

Lydia Reitsma

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--