Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Foto's: Belgische royals herdenken overleden familieleden

20 februari 2024 · Leestijd 2 min

De Belgische koninklijke familie komt vandaag bijeen voor de traditionele eucharistieviering. Tijdens deze bijeenkomst worden de overleden leden van het koninklijk huis herdacht. In dit artikel lees je meer over de jaarlijkse herdenking.

Ieder jaar komen koning Filip en koningin Mathilde naar de Onze-Lieve-Vrouwkerk in Brussel om hun overleden familieleden te herdenken. Ook dit jaar is dat het geval. Naast Filip en Mathilde zijn ook koning Albert en koningin Paola aanwezig. Evenals prins Laurent en zijn vrouw prinses Claire. Verder wonen ook prinses Delphine en haar man Jim O'Hare de mis bij.

Lees verder onder de foto.

herdenking-belgie-2024
V.l.n.r. koningin Mathilde, koning Filip, koning Albert, koningin Paola. Op de achterste rij zie je prinses Delphine, prinses Claire en prins Laurent.

Dat prinses Delphine dergelijke gelegenheden bijwoont, is niet altijd zo geweest. Pas in 2020 werd de prinses erkend door haar vader koning Albert. Sindsdien verschijnt Delphine regelmatig tijdens openbare gelegenheden en in de media. Zo gaf ze onlangs nog een openhartig interview aan Blauw Bloed.

Sobere kleuren voor herdenking

Koningin Mathilde verschijnt vandaag in een bedekte warme japon in zachtgrijs, een van de trendkleuren van 2024. Deze paart de koningin met lederen handschoenen en een bijpassende hoed en clutch. Een ingetogen outfit voor een beladen dag. Ook koningin Paola en prinses Claire kiezen voor een minimalistische outfit in een neutrale kleur. Prinses Delphine pakt het anders aan, zij woont de herdenkingsdienst bij in een colour-blocking trenchcoat.

Lees verder onder de foto.

koningin-mathilde-herdenking-2024
Koning Filip en koningin Mathilde arriveren bij de Onze-Lieve-Vrouwkerk in Brussel.

Jaarlijkse herdenking op 17 februari

De jaarlijkse herdenking vindt al sinds 1935 plaats op 17 februari. Toen werd een mis gehouden ter nagedachtenis aan koning Albert I, die in 1934 was omgekomen door een ongeval in Marche-les-Dames. Na het overlijden van koningin Astrid op 29 augustus 1935 werd besloten om op 17 februari alle gestorven leden van de koninklijke familie te herdenken. "Dit jaar viel 17 februari in de voorjaarsvakantie, daarom wordt de herdenking pas vandaag gehouden", zo weet journalist Wim Dehandschutter ons te vertellen.

Foto's: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--