Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Bijzonder jubileum voor koninklijke prijs voor schilderkunst

24 december 2020 · Leestijd 2 min

De Koninklijke Prijs voor de Vrije Schilderkunst viert volgend jaar het 150-jarig bestaan en pakt dan extra groot uit. De uitreiking van de aanmoedigingsprijs voor jonge kunstenaars door koning Willem-Alexander vindt in de zomer plaats en de tentoonstelling van hun werk wordt gecombineerd met een terugblik op werk uit de afgelopen jaren, zo maakte de organisatie bekend. In voorgaande jaren waren uitreiking en expositie meestal in oktober.

De prijs werd in 1871 ingesteld door koning Willem III en is daarna door al zijn opvolgers voortgezet. Dit jaar verliep de uitreiking door koning Willem-Alexander in het Koninklijk Paleis in Amsterdam vanwege de coronacrisis anders dan gebruikelijk, maar het hof had alles op alles gezet om het evenement desondanks door te kunnen laten gaan. Een aantal kunstenaars van wie werk in het paleis werd getoond, was virtueel aanwezig en sprak via een videoverbinding met de koning.

Kunstenaars die in Nederland wonen en jonger zijn dan 35 jaar kunnen meedingen naar de prijs. Drie van hen worden jaarlijks door de koning - op voordracht van een jury - onderscheiden. Ze krijgen daarbij een geldprijs van 9000 euro. Inmiddels is de inzending voor de jubileumeditie geopend. De eerste jureringsronde is digitaal, en daarvoor kunnen kunstenaars tot 1 maart 2021 werk aanmelden.

Bron: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--