Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Het is Bloody Mary-dag! Maar wie was zij?

1 januari 2024 · Leestijd 2 min

Het is vandaag de eerste dag van het nieuwe jaar. 1 januari staat ook wel bekend als Bloody Mary-dag, een cocktail die energie geeft en helpt om je weer fit te voelen na een lange avond. Maar de naam van dit drankje is niet zomaar Bloody Mary, het heeft namelijk een koninklijke herkomst.

Een Bloody Mary bestaat uit vodka, tomatensap en een hoop kruiden en sausjes. Voornamelijk de kleur - en de naam zegt het al - heeft alles te maken met de koningin waar de cocktail naar is vernoemd: koningin Mary Tudor. Zij werd ook wel 'Bloody Mary' genoemd. 

Wie was Mary Tudor

Mary, geboren in 1516, was een dochter van Henry VIII van Engeland en zijn eerste vrouw Catherine van Aragon. Zij was hun enige kind die de volwassen leeftijd bereikte en werd daarmee de eerste officiële koningin van Engeland. Ondanks haar huwelijk met de Spaanse koning Filips II, kreeg ze geen kinderen en nam haar halfzus Elizabeth I de troon over. 

Lees verder onder de post.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

De bijnaam Bloody Mary

Koningin Mary was een katholieke vrouw en wilde koste wat het kost het protestantisme tegengaan. Daarom liet ze veel protestanten verbranden. In totaal werden er honderden mensen vermoord in de periode dat Mary aan de macht was. Dit is dan ook de reden dat zij bekend kwam te staan als Bloody Mary. 

Lees verder onder de post.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Nadat Mary overleed in 1558 kwam de protestantse koningin Elizabeth aan de macht. Zij heeft in haar regeringsperiode ook veel mensen laten executeren vanwege hun geloof. In totaal werden er mogelijk iets minder dan 200 katholieken omgebracht. Maar het is haar oudere halfzus die bekend kwam te staan als Bloody Mary.

Foto: Schilderij van Anthonis Mor van Dashorst

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--