Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Leuk weetje: zo kom je erachter of koning Charles thuis is of niet

6 januari 2024 · Leestijd 2 min

Koning Charles woont in meerdere paleizen in het Verenigd Koninkrijk. Maar hoe kom je er achter of hij in het ene paleis is of in het andere? Daar is een heel vernuftig trucje voor.

Koning Charles en koningin Camilla brengen de meeste tijd door op Clarence House, waar ze al sinds hun huwelijk in 2005 wonen. Maar het koningspaar is ook weleens op Buckingham Palace of één van zijn andere paleizen voor officiële gelegenheden. Om erachter te komen of koning Charles toevallig in het paleis is waar je voor staat, hoef je alleen maar even omhoog te kijken.

Lees verder onder de foto.

Buckingham-Palace
Buckingham Palace in Londen.

Vlaggen

Als je omhoog kijkt bij een Brits paleis dat door de koninklijke familie gebruikt wordt, zie je een grote vlaggenmast. Zie je de Britse vlag in de wind wapperen? Helaas, dan weet je zeker dat de monarch niet in het paleis aanwezig is.

Lees verder onder de foto.

Buckingham-Palace-Union-Jack
De Union Jack hangt boven Buckingham Palace.

Je hebt meer geluk als je de Royal Standard ziet. Deze vlag representeert het staatshoofd van het Verenigd Koninkrijk, koning Charles dus. Als deze vlag uithangt weet je zeker dat de koning ook in de buurt is. De Royal Standard wordt overigens ook gebruikt op de auto's en het vliegtuig van de koning.

Lees verder onder de foto's.

Royal-Standard-Buckingham-Palace
De Royal Standard wappert boven Buckingham Palace.
Royal-Standard-auto
De Royal Standard op de auto van koning Charles.

De Royal Standard bestaat uit vier delen, die de landen in het Verenigd Koninkrijk en Ierland representeren. De drie leeuwen staan twee keer op de vlag en staan symbool voor Engeland. De enkele leeuw vertegenwoordigt Schotland en de harp is het teken dat bij Ierland hoort. Wales staat niet op de vlag, omdat dit land al vertegenwoordigd wordt in de koninklijke titel 'Prins van Wales' die prins William nu draagt. 

Royal-Standard
Dit is de Royal Standard.
Binnenkijken bij de Britse royals: zo koninklijk wonen ze

Lees ook over:

Binnenkijken bij de Britse royals: zo koninklijk wonen ze

Foto's: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--