Ga naar submenu Ga naar zoekveld

De koninklijke Philips uit Europa: wie is wie?

13 mei 2021 · Leestijd 3 min

Philip is één van de populairste namen onder de mannelijke royals. We zetten een aantal koninklijke Philips uit Europa vandaag voor je op een overzichtelijk rijtje! Want wie is nu eigenlijk welke Philip?

De naam Philip is afkomstig uit het Grieks en betekent 'liefhebber van paarden’. De naam werd al in de oudheid gebruikt. Vroeger werd het vooral met een 'f' geschreven, later kwam ook de manier om het met 'ph' te schrijven. Deze vorm is nu het meest gebruikt. 

Prins Philip

Als je het hebt over een koninklijke Philip, moet je waarschijnlijk meteen denken aan prins Philip uit Groot-Brittannië. Op 9 april overleed de prins op 99-jarige leeftijd en op 17 april was zijn uitvaart. Hij was meer dan 70 jaar getrouwd met koningin Elizabeth. Ook al was Philip de man van koningin Elizabeth, koning had hij nooit kunnen worden. Dat komt door een oude traditie die ervoor zorgt dat je als aangetrouwde echtgenoot nooit dezelfde titel kunt krijgen.

Koning Filip

Dan koning Filip uit België. Hij is sinds 21 juli 2013 koning en is 61 jaar. Officieel heeft Filip twee namen: Filip en Filips (Philippe in het Frans). In België krijgen sommige kinderen een Nederlandse en een Franse naam. Zo heet de broer van koning Filip Laurent en is zijn Nederlandse naam Laurens, al wordt die niet veel gebruikt. Filips werd veel geassocieerd met de niet bepaald geliefde Filips II van Spanje. Waarschijnlijk wordt koning Filip daarom niet meer aangesproken met Filips, maar alleen met Filip.

Koning Felipe

Koning Felipe uit Spanje mag ook niet ontbreken in dit rijtje. Zijn naam is op z’n Spaans geschreven, maar is natuurlijk afkomstig van de naam Filip. Felipe is 53 jaar en sinds 2014 koning van Spanje. Felipe heeft nog twee oudere zussen: Elena en Christina. De Spaanse troonopvolging geeft voorrang aan mannen en daarom werd Felipe de koning.

Prins Carl Philip

Vervolgens prins Carl Philip uit Zweden. Hij is de enige zoon van de Zweedse koning Carl Gustaf, maar in Zweden geldt niet de regel dat bij voorkeur een man de troon mag bestijgen. Carl Philip was bij zijn geboorte wel troonopvolger, pas later kwam de wet dat de eerst geborene troonopvolger wordt. Zijn zus Victoria is daarom kroonprinses en Carl Philip is nu vierde in lijn voor de troonopvolging. Carl Philip werd onlangs vader van prins Julian en kreeg al eerder twee zoons: Alexander en Gabriel.

August Philip Hawke Brooksbank

Als laatste de jonge Philip in het rijtje! Dit kind van een royal heeft Philip niet als eerste, maar wel als tweede naam. We hebben het dan over August Philip Hawke Brooksbank. August is het zoontje van prinses Eugenie en haar man Jack Brooksbank. Het jongetje is vernoemd naar prins Philip en kreeg daarom deze naam als tweede. Zelf heeft hij geen koninklijke titels.

Bron foto's: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--